معرفی الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال + بررسی انواع و آموزش نحوه استفاده
- 06 آذر 1402
- نویسنده : کارشناس دنیای ترید
برای تحلیل بازار های مالی مانند فارکس و ارز دیجیتال باید به سه مدل تحلیل زیر مسلط باشید: 1- تحلیل تکنیکال 2- تحلیل فاندامنتال 3- تحلیل سنتیمنت بازار. در این مقاله میخواهیم سراغ تحلیل تکنیکال و یکی از زیر مجموعه هایش بریم: الگوی مثلث!
الگوری مثلث یکی از الگوهای پر طرفدار است که در واقع زیر مجموعه تحلیل تکنیکال می باشد. تحلیل تکنیکال همان مطالعه و بررسی تاریخی رفتار قیمت به منظور تشخیص الگوها و پیش بینی حرکات آینده قیمت یک دارایی است. در حقیقت در تحلیل تکنیکال این مساله از طریق استفاده از اندیکاتورها، مطالعات تکنیکالی و دیگر ابزارهای موثر انجام می شود.
در تحلیل تکنیکال از ابزارها و اندیکاتورهای مختلفی استفاده میشود. یکی از این اندیکاتورها اندیکاتور الگوی مثلثی است. در این مقاله تصمیم داریم در خصوص این الگوها بیشتر صحبت کنیم.
الگوی قیمت چیست؟
قبل از اینکه سراغ الگوهای مثلی برویم باید با مفهومی به نام الگوی قیمت و انواع آن آشنا شویم. الگوی قیمتی یعنی روندهایی که قیمت یک کالا، سهام، ارز دیجیتال و یا هرچیز دیگری به خود میبیند. مثلا وقتی میگوییم الگوی قیمتی سهام x صعودی است یعنی مجموعا قیمت سهام x یک روند صعودی به خود گرفته است.
حالا که با مفهوم کلی الگوی قیمت آشنا شدیم باید بدانیم که این روند با یکسری اشکال و تصاویر مختلف نشان داده میشود. یعنی، الگوهای قیمتی از یک سری اشکال و تصاویر مختلف تشکیل شده اند که خودشان را در غالب یک سری نمودار قیمت سهام، کالاها، جفت ارزها، ارزهای دیجیتال و غیره نشان می دهد. این الگوهای قیمتی به دسته های مختلفی تقسیم شده اند که خوشبختانه در اکثر مواقع قابل پیش بینی و ترید کردن می باشند.
انواع الگوهای قیمتی
الگوهای قیمتی انواع مختلفی دارند ولی به طور کلی به دو دسته بزرگ تشکیل می شوند: 1- الگوهای برگشتی قیمت 2- الگوهای ادامه دهنده قیمت.
همانطور که از نام این الگوها پیدا است با ظاهر شدن این الگوها روی چارت شما باید یا منتظر برگشت قیمت و یا منتظر ادامه قیمت باشید.
یادتان باشد که این موضوع را با روندها اشتباه نگیرید؛ روندها یا صعودی هستند یا نزولی و یا خنثی. ولی زمانی که الگوهای قیمتی در چارت ها ظاهر می شوند شما یا باید منتظر ادامه حرکت قیمت باشید و یا منتظر بازگشت آن (البته فراموش نکنید که تا شکل گیری کامل این الگو مارکت زمانی را شروع به درجا زدن می کند).
الگوهای قیمتی به دو دسته تقسیم بندی میشوند:
1- الگوی قیمتی برگشتی
2- الگوی قیمتی ادامه دهنده
توضیح کامل این دو الگو نیاز به مقاله متفاوتی دارند اما بهتر است بدانید که برخی از الگوهای مهم برگشتی و ادامه دهنده میتوان به مواردی مانند الگوی سر و شانه، الگوی سه قلوی کف و سه قلوی سقف، الگوی پرچم، الگوی مستطیل، الگوی کنج و غیره اشاره کرد.
حالا برویم سر اصل مطلب:
الگوی مثلث چیست؟
الگوی مثلث یک الگوی ادامه دهنده روند است که به شما می گوید توقف مقطعی مارکت ماندگار نیست و به احتمال بسیار زیاد قیمت از درون این الگو خارج شده و به مسیر قبلی خود ادامه خواهد داد.
در حقیقت الگوی مثلث در میانه های روند تشکیل می شود و معمولا نشان دهنده ادامه روند قبلی است. لطفا دقت کنید که ما از کلمه "معمولا" استفاده کردیم چرا که همیشه در بازارهای مالی استثنا وجود دارد.
الگوی مثلث انواع مختلفی دارد ولی به طور کلی به سه دسته زیر تقسیم بندی میشود:
1- الگوی مثلث متقارن
2- الگوی مثلث صعودی
3- الگوی مثلث نزولی
اولین الگوی مثلثی: الگوی متقارن
در واقع بین سه الگوی مثلث یاد شده، الگوی مثلث متقارن نقطه شروع دیگر انواع این الگوهای ادامه دهنده است. همینطور که در تصویر پایین مشاهده می کنید الگوی مثلث متقارن از دو خط روند متقارن تشکیل شده است؛ اولین خط روند که در قسمت بالای این الگو می باشد کاهشی است و خط روند دوم که در قسمت پایین این الگو می باشد یک خط روند افزایشی است.
پس از مشاهده این الگو باید دقت کنید که کجا شکست قیمت یا Breakout اتفاق می افتد. در نظر داشته باشید که معمولا قیمت پس از خروج از این الگو به اندازه دهانه دو خط روند بالایی و پایینی آن به مسیر قبلی خود ادامه می دهد (به زبان فارکس حد سود یا همان TP شما درست باید به اندازه دهانه الگوی مثلث متقارن و یا حتی برای احتیاط بیشتر چند پیپی پایین تر باشد).
تصویر بالا به خوبی نحوه ترید کردن و پول درآوردن از استراتژی مثلث متقارن را به شما نشان می دهد.
پس از مشاهده شکست قیمت، نقطه ورود شما باید ضلع بالایی این مثلث باشد. حد ضرر یا SL شما بهتر است طبق تصویر درست همان جایی که مشخص شده باشد. در نهایت حد سود و یا TP شما بهتر است به اندازه ای که با نقطه چین مشخص شده انتخاب گردد.
دومین الگوری مثلثی: الگوی صعودی
مثلث صعوی یک الگوی دیگر ادامه دهنده است که مثل الگوی مثلث متقارن از دو خط روند تشکیل شده است. ولی یک فرق بزرگ بین ظاهر این دو خط روند با مثلث متقارن وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
در الگوی مثلث متقارن همانطور که مشاهده کردید شیب این دو خط روند یکی به سمت پایین و دیگری به سمت بالا بود. در الگوی مثلث صعودی خط روند بالایی به جای اینکه نزولی باشد صاف است ولی شیب خط روند پایینی آن درست مثل مثلث متقارن به سمت بالا می باشد.
درست مثل استراتژی ترید بر اساس الگوی مثلث متقارن ابتدا باید منتظر شکست قیمت باشید. پس از اینکه بریک اوت اتفاق افتاد می توانید به مارکت ورود کرده و حد سود یا TP خود را به اندازه دهنه دو ضلع این مثلث انتخاب کنید.
همینطور که در تصویر پایین مشاهده می کنید نقطه ورود شما می تواند اولین یا دومین کندل قوی باشد که از سقف الگوی مثلث صعودی شما بیرون زده است. ضمنا شما می توانید حد ضرر و حد سود خود را هم درست طبق تصویر بالا انتخاب کنید.
سومین الگوی مثلثی: الگوی نزولی
مثلث نزولی یک الگوی دیگر ادامه دهنده است که مثل الگوی مثلث متقارن از دو خط روند تشکیل شده است. بزرگترین تفاوت آن با الگوهای قبلی این است که شیب خط روند بالایی به سمت پایین می باشد ولی این دفعه برعکس الگوی مثلث صعودی خط روند پایینی شما کاملا صاف است.
از آنجا که اسم این الگو مثلث نزولی می باشد شما ابتدا باید منتظر شکست قیمت به سمت پایین باشید. در واقع همین بریک اوت نقطه ورود شما است.
سپس باید حد ضرر خود را که یکی از نقاط برخورد قیمت با سقف این الگو است را انتخاب کرده و حد سود را نیز مثل الگوهای قبلی درست به اندازه دهنه این مثلث نزولی انتخاب کنید.
همینطور که در تصویر پایین مشاهده می کنید پس از اینکه قیمت از کف این الگو خارج شد شما باید ورود کنید سپس می توانید حد ضرر و حد سودتان را درست مطابق با تصویر بالا انتخاب کنید.
لازم به ذکر است که در استفاده از الگوهای مثلثی در تحلیل تکنیکال باید به این نکات دقت کنید:
- از خطوط روند بالا و پایینی این الگو برای تشخیص مدل الگوی مثلث استفاده کنید
- از تکنیک ذکر شده برای تعیین حد سود و حد ضررتان استفاده کنید
- با توجه به وقوع شکست های دروغین یا فیک در تمامی بازارها حتما از تکنیک مدیریت ریسک برای جلوگیری از ضررهای غیر منتظره استفاده کنید
و اما کلام آخر ...
الگوی مثلث یکی از الگوهای سر شناس و پر تکرار در تحلیل تکنیکال است. شما میتوانید از این اندیکاتور در تمامی بازارهای مالی استفاده کنید؛ شما میتوانید فارغ از اینکه در چه بازاری ترید می کنید به محض مشاهده این الگو پول خوبی از آن به جیب بزنید.
فراموش نکنید مشاهده الگوهای ذکر شده وحی منزل نیست و همیشه و در هر مارکتی استثناهایی وجود دارد.
در نتیجه برای جلوگیری از ضررهای احتمالی همیشه از مدیریت ریسک استفاده کنید.
ارسال دیدگاه
0 دیدگاه