ورود جورج سوروس به بازار ارزهای دیجیتال؛ اما جورج سوروس دقیقا کیست؟
- 19 مهر 1400
- نویسنده : کارشناس دنیای ترید
به گزارش بخش اخبار ارز دیجیتال دنیای ترید، همانطور که پیشتر گزارش دادیم، چندیست که صندوق سرمایهگذاری خانوادگی سوروس، به فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال علاقهمند شده است [برای مشاهده خبر اینجا کلیک کنید]. تنها چند ساعت بعد از انتشار این خبر سوالها در مورد تاثیر ورود جورج سوروس روی بازار شروع شد. در ادامه به بررسی سرگذشت تجاری این سرمایهدار معروف پرداختهایم تا شاید به درکی از آنچه انتظارمان را میکشد برسیم.
جورج سوروس کیست؟
جورج سوروس را عمدتا به عنوان "مردی که بانک انگلستان را به زانو درآورد" میشناسیم. اما سوروس تنها یک معاملهگر باسابقه و کهنهکار نیست، او چهرهای مرموز نیز، به شمار میرود. طبق تصور عمومی، همه کشورها از او واهمه دارند و بسیاری معتقدند که این مرد، بازیگری مهم در پشتپرده سیاستهای جهانیست. در خلال آخرین انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده نیز، بارها نام او بر سر زبانها جاری شد که خب نباید عجیب بهنظر برسد.
سوروس در مدرسه اقتصاد لندن به تحصیلات خود پرداخت. او در این مدرسه شاگرد مستقیم کارل پوپر بود. پوپر را در ایران عمدتا با کتاب "جامعه باز و دشمنان آن" میشناسیم. این کتاب نقدی بر نظامهای فکری افلاطون و مارکس به حساب میآید. از پوپر گاها تحت عنوان "فیلسوف آزادی" یاد میشود و بسیاری از کتابهای او در ایران به ترجمه و چاپ رسیدهاند.
سوروس در این میان در زمینه فلسفه نیز مدرکی دانشگاهی اخذ میکند و به کارهایی با دستمزد کم مانند پیشخدمتی مشغول میشود.
نقلقولی از او وجود دارد که اینگونه میگوید:
"همیشه دوست داشتم فیلسوف شوم، اما اینگونه نشد و من نیز رفتم به دنبال پول."
سوروس به حوزهی مالی علاقهمند میشود و اشتیاق خود را صرف این کار میکند. حالا دیگر، جورج در کارگزاریها و شرکتهای مشاورهی مالی، کارهای متعدد و متنوعی را انجام میدهد. سال ۱۹۷۰ یک شرکت مدیریت سرمایه به اسم Soros Fund Management تاسیس میکند و خودش نیز سمت مدیرعاملی را بر عهده میگیرد. اینها آغازی میشوند بر یک سلسله فعالیتهای تجاری بزرگ که چندین کشور را به ورطه ورشکستگی میکشاند!
سوروس در این شرکت تازه تاسیس به آرامی و با جمع آوری سرمایه آشنایان و اطرافیان، شروع به سرمایهگذاری میکند. شرکت او بهطور تصاعدی هرسال رشد زیادی را تجربه میکند. تمرکز او نیز در این صندوق، عمدتا ارزهای رایج کشورها هستند. این صندوق در دههی هشتاد میلادی نام خود را به Quantum Fund تغییر میدهد و تنها چند سال بعد عنوان معروفترین هج فاند (Hedge Fund) دنیا را تصاحب میکند.
اولین ماجراجویی سوروس
سال ۱۹۹۲ با توجه به اینکه اقتصاد انگلستان وضعیت نامناسبی دارد، سوروس متوجه یک فرصت بزرگ میشود. در اینجا جزئيات تخصصی مکانیسم REM را شرح نمیدهیم اما سوروس با قرض گرفتن دهها میلیارد پوند، شروع به شرت (Short) کردن این دارایی میکند.
به زبان سادهتر، سوروس شروع به فروش پوندهای خود میکند و هنگامی که حجم فروش از مقداری بیشتر شود، طبیعتا ارزش پوند ریزش خواهد کرد. او پوندهای خود را میفروشد و در مقابل آن مارک آلمان را خریداری میکند. مقامات بانکی انگلستان متوجه کاهش ارزش پوند میشوند. در این مقطع، آنها برای جلوگیری از سقوط ارزش پوند، شروع به خرید آن میکنند.
حالا سوروس حجم فروش خود را بالاتر میبرد. پوندهای بیشتری میفروشد! یک میلیارد، دو میلیارد، سه میلیارد! او دهها میلیارد پوند را در بازار عرضه میکند. در آن چهارشنبه سیاه که در موردش صحبت میکنیم، بانک انگلیس چندین بار نرخ بهره را افزایش میدهد تا شاید مردم از فروش پوند دست کشند و ارزش آن بیش از پیش سقوط نکند. اما سوروس باز هم فشار خود را ادامه میدهد.
حجمی از پوند که سوروس در آن روز به فروش رساند به قدری زیاد بود که بانک انگلستان نتوانست با آن مقابله کند و به تبع آن پوند سقوط کرد. این رویداد به چهارشنبه سیاه انگلستان معروف شد. البته باید این نکته را نیز ذکر کرد که سوروس در این ماجرا تنها نبود اما بزرگترین حجم معاملات را داشت. در این زمان بود که سوروس، به "مردی که بانک انگلستان را به زانو درآورد" بدل شد.
او در سال ۱۹۹۷ اینبار فرصتی را در تایلند میبیند. آنجا هم با عرضهی حجم بالایی از ارز آن کشور، کاری میکند تا ارز تایلند سقوط کند. نخست وزیر تایلند به تلویزیون رسمی آمد و گفت جورج سوروس باعث این اتفاق شده و علیه او اعلان جنگ کرد. تصور کنید که او چه حجمی از پول رایج یک کشور را به فروش رساند که حتی بانک مرکزی آن کشور نیز یارای مقابله با این سقوط را پیدا نکرد.
سالهای 2013 و 2014 نیز همین استراتژی را علیه ین ژاپن پیاده کرد و با شرت (Short) کردن ین، پول هنگفتی به دست آورد که حتی صدای شینزو آبه را در آورد. از همان ابتدای دهه ۹۰ به بعد، صدای بسیاری از کشورها به اعتراض بلند شد. اگر به یاد داشته باشید، چندی پیش بازار بورس چین هم سقوط کرد. چین در این هنگام ارزش یوان را پایین آورده بود!
در همین حین چینیها متوجه شدند که سوروس در حال ریختن نفت روی آتش یوان است. مقامات چینی علنا او را تهدید کردند که هر گونه عملیات از طرف سوروس روی ارز فیات چین را جنگ ارزی به حساب میآورند و عواقب بدی در انتظار سوروس خواهد بود.
افراد بسیاری نیز مهارت سوروس در معاملهگری را ستایش کردهاند.
"نسیم نیکلاس طالب در کتاب Fooled by Randomness میگوید:
سوروس از معدود افرادیست که میداند در بازار سرمایه چهکار باید کرد و وارن بافت به هیچوجه توان معاملهگری سوروس را ندارد."
مقایسه این دو غول سرمایهگذاری قطعا به طول خواهد کشید، پس بیایید به آشنایی بیشتر با سوروس ادامه دهیم.
ریشه بدنامی جورج سوروس کجاست؟
و اما بدنامی جورج سوروس! بخش کوچکی از بدنامی او، به علت تریدهایش است. او موسسهای را راهاندازی میکند با نام open society که عقاید گلوبالیستها را اشاعه میدهد. این گلوبالیستها عقیده دارند که تمام دنیا باید واحد اداره شود. معمولا چپها و لیبرالها با آن موافق و راستگراها و ناسیونالیستها به شدت با آن مخالفند.
در ایالات متحده، شایعات تاییدنشدهای وجود دارد تحت این عنوان که سوروس پشتپرده اعتراضات Blak lives matter است و آنها را ترغیب به براندازی سیستم میکند. معمولا دست راستیهایی همچون ترامپ از سوروس نفرت دارن و او را عامل هر اعتراضی در امریکا میدانند. فاکسنیوز به طور مثال، متناوبا در حال تهیه گزارشهایی منفی علیه سوروس است.
اگر توجه کرده باشید، هر از چندگاهی، نام او در توییتر ترند میشود. هر جنبش ضد ساختارگرایانه که در جایی از دنیا مطرح میشود، بلافاصله نام سوروس را بر سر زبانها میاندازد. از شرق آسیا گرفته تا قلب آمریکا، گویی سایه سنگین او همهجا وجود دارد. بهعنوان مثال، میدانیم که در قاره افریقا فعالیت عظیمی در حمایت از جنبشهای ضد ساختارگرایانه دارد.
یا در قضیهی کوزوو و استقلالش، سوروس یکی از عوامل پشت پرده بود که حمایت خود را دریغ نمیکرد. در جنبش برگزیت نیز، سوروس مخالف خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بود و با موجی از انتقادها روبهرو شد که قصد دارد با پول آرای مردم را بخرد.
چند سال پیش بود که نخستوزیر ایسلند سوروس را تهدید کرد که درحال برنامهریزی برای تخریب دولت و تغییر مقامات نباشد!
یا در سال ۲۰۱۸ رجب طیب اردوغان عنوان کرد که جورج سوروس درحال ساپورت مالی گروههای تروریستی است. حتی در مورد جوروج فلوید نیز، چندین بار نام سوروس ترند شد و گفته میشد که او در حال پروموت کردن ماجراست. با این اوصاف، گویی هرجای دنیا که برویم نامی از سوروس خواهیم یافت.
آخرین مورد شایعه مداخلات خارج از عرف سوروس، انتخابات آمریکاست. اگر اسم او را سرچ کنید روزانه هزاران توییت علیه او وجود دارد که بایدن و تیمش با پول سوروس موفق به شکست ترامپ شدهاند. بی بی سی نیز مستندی ساخته به نام مردی که در مرکز تئوری توطئه جهان است.
در کل کاراکتر سوروس و افکار او بهگونهایست که آنها که طرفدارش هستند علنی اعلام نمیکنند و شما تنها شاهد آنهایی خواهید بود که علیه او مینویسند. از شرق تا غرب کره زمین همه کشورها با هر نوع سبک حکمرانی علیه او بیانیه دادهاند. از چین کمونیستی گرفته تا دست راستیها در امریکا!
گمان نداریم که هیچوقت رمز و راز ماهیت اصلی برنامههای سوروس مشخص شود و احتمالا با مرگ او نیز چیزی نخاهیم دانست. از هرچه بگذریم، در حال حاضر جورج سوروس از مرموزترین چهرههای پشت پرده دنیاست. چندی پیش گفته شد که سوروس مقدار نفرت (Hate) نسبت به خودش را در شبکه های اجتماعی رصد و اندازهگیری میکند. این که سوروس از اینگونه اطلاعات چه استفادهای میکند، بازهم مشخص نیست. اما این شایعه هم تاییدی بر شخصیت رمزآلود و عجیب سوروس است.
اما جورج سوروس از جان ارزهای دیجیتال چه میخواهد؟
برخلاف اقبال و توجه این روزهای مجموعه سوروس به ارزهای دیجیتال، شخص او در کنفرانس جهانی اقتصاد 2018 که در داووس برگزار شد نظرات خوبی در مورد بیتکوین نداشت. جورج در آن سال بیتکوین را یک حباب معمولی و لفظ "ارز دیجیتال" را یک سو تفاهم خواند. ما البته هنوز مطمئن نیستیم که نظر سوروس تغییر کرده باشد.
با توجه به سابقه ترسناک او برای اقتصادها و ارزهای بزرگ جهان باید منتظر باشیم و ببینیم زمان چه چیزی برای ما از برنامههای سوروس نمایان خواهد کرد. در این حین اما، عدهای ورود او را به بازار ارزهای دیجیتال مثبت و عدهای نیز منفی قلمداد کردهاند. بههرحال اگر سوروس برنامهای مانند آن بلایی که بر سر پوند انگلستان آورد، برای بیتکوین داشته باشد احتمالا باید کمی نگران باشیم.