به ادعای برخی تحلیلگران: روند صعودی دلار ناپایدار است و باید دست به فروش زد
- 23 اردیبهشت 1400
- نویسنده : کارشناس دنیای ترید
? تاریخ: ۱۳ می ۲۰۲۱ مصادف ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۰
به باور تحلیلگران بانک مشترکالمنافع استرالیا (CBA)، باید در روزهای آینده حین روند صعودی دلار، به فروش دست زد. آنها باور دارند که سرمایهگذاران باید از فرصتهای خرید ارزهای کالا (commodity currency) استفاده کنند. دادههای موسسه کپیتال اکونومیکس حاکی از این است که ممکن است نرخ تورم آمریکا همین حالا نیز به اوج خود رسیده باشد.
از نوبت معاملاتی میانه هفته، پس از این که دفتر آمار آمریکا اعلام کرد در ماه آوریل نرخ تورم آن کشور به بالاترین حد خود از سپتامبر ۲۰۰۸ رسیده است، ارز دلار با اغلب ارزهای مقابل خود مبادله شد. روز پنجشنبه روند صعودی دلار همزمان با تنزل شدید بازارهای سهام در کل جهان، تقویت شد.
نرخ تورم آمریکا در طول ۱۲ ماه منتهی به آوریل ۴.۲ درصد افزایش یافت، که به معنای گذر از مقدار ۲.۶ درصدی پیشین به بیش از دو برابر نرخ هدف ۲ درصدی اعلامی بانک ذخایر فدرال بود. حتی پس از جدا کردن کالاهای پرنوسان غذایی و انرژی از سبد کالا و خدمات، نرخ سالانه رشد قیمت به میزان ۳ درصد رسید.
تورم هسته (core inflation) که معمولا به عنوان شاخصی معنادارتر از قیمتها تصور میشود (چون تغییرات قیمت کالاهای غذایی و انرژی را در نظر نمیگیرد) از میزان ۱.۶ درصد در ماه مارس بالاتر رفت و شاید باعث شد بخشی از بازار تصور کند چنین افزایشی ممکن است باعث شود بانک ذخایر فدرال استراتژی هدف تورمی جدید خود را که بسیار زودتر از برنامهریزی بانک رخ داده، به نفع افزایش نرخ بهره کنار بگذارد.
به اظهار گابریلا دیکنز از موسسه کپیتال اکونومیکس: «در آمریکا و ژاپن در سالروز کاهش ارزشهای پیشین، نرخ تورم به صورت مکانیکی افزایش خواهد یافت. هر دوی این آثار موقتی بوده و نباید تصور کرد به معنای قویتر بودن فشار تورمی بنیادی این کشورها نسبت به اروپا است.»
آخرین نرخهای تبادل دلار
دیکنز و تیم کپیتال اکونومیکس پیشتر در این هفته گفته بودند که قیمت خدمات هتل و حملونقل هوایی در آمریکا و ژاپن نسبت به آنچه سال پیش در اروپا شاهد بودند با شدت بیشتری کاهش یافته است. آنها هشدار دادند که «آثار مبنای» آماری بدان معناست که در این کشورها، امسال تورم نسبت به دیگر کشورها افزایش تندتری خواهد داشت.
پس از انتشار دادههای روز چهارشنبه، سرمایهگذاران نگران از تورم دست به فروش اوراق قرضه دولتی آمریکا زده و معاملهگران ارز، برای خرید دلار هجوم بردند. اگر چه در واقع تغییرات قیمتی که این هفته اعلام شد عملا ماه گذشته و درزمان اولین سالگرد تندترین کاهش شاخصهای تورم آمریکا رخ داده بودند.
این به معنای آن است که ارقام مزبور از همان اول در معرض افزایش تند بودند، افزایشی که میتواند در ماههای آینده به سرعت برعکس شود و در هر صورت، به احتمال زیاد واکنشی از بانک ذخایر فدرال بر نخواهد انگیخت.
به اظهار الیات حداد، استراتژیست ارشد فارکس در بانک مشترکالمنافع استرالیا (CBA): «کمیته فدرال بازار آزاد (FOMC) به وضوح عنوان کرد که افزایش موقت تورم را بررسی میکند. در واقع این کمیته به دنبال دستیابی به تورم میانگین ۲ درصدی (بر حسب شاخص کاهنده PCE) است. شاخص کاهنده PCE برای بیش از ۲۵ سال دارای میانگین کمتر از ۲ درصد بوده است.»
او ادامه داد: «به سرمایهگذاران توصیه میکنیم که از روند صعودی کمکی دلار برای آغاز یا افزایش موقعیتهای فروش آن استفاده کنند.»
حداد و تیم CBA به مشتریان خود گفتهاند که باید در حین صعود تازه دلار، آنرا فروخته و با پول حاصله، دلار کانادا، نیوزلند، یا استرالیا را بخرند چون این ارزها پتانسیل صعودی شدن دارند.
شاخص دلار آمریکا نسبت به AUD/USD (بازه زمانی هفتگی)
قیمت کالاهایی مانند نفت، سنگ آهن، و مس هنوز به روند افزایشی خود از آغاز سال ادامه میدهد که منجر به افزایش معیارهای «ارزش منصفانه» آنها شده و بدین ترتیب، میتواند ضامن افزایش بیشتر ارزهای متصل به آنها در ماههای آتی باشد.
منطق این پیشبینی این است که سیاست پولی بانک ذخایر فدرال به معنای تقلای دلار برای حفظ افزایش ارزش حاصله، فارغ از افزایش یا کاهش تورم در ماههای آتی است.
بانک ذخایر فدرال اظهار کرده که سیاست پولی کاهش بهره خود را تغییر نمیدهد مگر این که تورم برای مدتی کافی آنقدر بالا بماند که میانگین آن در دورهای نامعین از حد ۲ درصد بیشتر شود.
بخشی از دادههای تورم موسسه کپیتال اکونومیکس
به گفته دیکنز از موسسه کپیتال اکونومیکس: «آثار ضدتورمی پاندمی کرونا در آمریکا بسیار واضح بوده و در برخی بخشها، تورم با محو شدن این آثار به صورت مکانیکی و موقت افزایش خواهد یافت. در دیگر بخشها تورم ممکن است کاهش یابد، ولی نه آنقدر که افزایش تورم در دیگر قسمتها را جبران کند. افزایش قیمت کالا موقتا تورم را در تمام اقتصادهای پیشرفته افزایش خواهد داد.»
برای برخی خوانندگان یا ناظران عادی ممکن است تعجبآور باشد که در آمریکا و بسیاری نقاط دیگر جهان توسعهیافته، در دهه اخیر تورم در واقع بیش از حد پایین بوده است. به همین علت بانک ذخایر فدرال در ژوئن ۲۰۲۰ اعلام کرد که هدفگذاری تورم خود را تغییر داده و با سرعتی بسیار کمتر از گذشته، به افزایش نرخ بهره دست خواهد زد.
در حالی که نرخ رسمی بهره برای سالهای پیش رو نزدیک به صفر تعیین شده است، تغییر دورهای فشار قیمتی میتواند به طور بالقوه منجر به بازگشت منفی تعدیلشده بر حسب تورم برای بیشتر سرمایهگذارانی شود که اوراق قرضه دولتی آمریکا را در اختیار دارند.
این افزایش قیمتها همچنین میتواند به سبب تلاش برای عملکرد برتر دلار، به طور غیر مستقیم منجر به کاهش بازگشتی شود که سرمایهگذاران بسیاری از داراییهای تحت تسلط دلار آمریکا، مانند سهام دریافت میکنند.
به گفته دیکنز: «این که افزایش تورم در آینده کوتاهمدت تا چه حدی پایدار باشد تا حد زیادی به وقایع بنیادی اقتصاد ربط دارد. تا کنون، شواهد زیادی از افزایش بنیادی فشار قیمتها در آمریکا وجود دارد که با پیشبینی ما مبنی بر روند افزایشی طولانیمدت تورم هسته همخوان است.»