آثار تنشهای آمریکا و چین، جنگ تجاری، سیاست بایدن، روند سهام، و دلار استرالیا/دلار آمریکا (AUD/USD)
- 27 اردیبهشت 1400
- نویسنده : کارشناس دنیای ترید
? تاریخ: ۱۷ می ۲۰۲۱ مصادف ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰
◀️ افزایش تنشهای چین و آمریکا ممکن است علیرغم محرکهای مالی و واکسیناسیون، منجر به تضعیف روند افزایشی سهام شود.
◀️ چشمانداز پرتنش ایجاد شده پس از کرونا ممکن است تشدیدگر شوکهای ژئوپلیتیک باشد.
◀️ هزینه جاهطلبیهای سیاسی چین برای اقتصاد جهانی نامعلوم است.
بر اساس دادههای تازه، شاخص S&P500 ۱۱ درصد افزایش سالانه داشته، در حالی که شاخص نزدک (Nasdaq) که وابسته به بخش فناوری است تنها کمی بیش از درصد افزایش داشته است. عملکرد متوسط نزدک تا حد زیادی به سبب خروج سرمایه از بخشهایی که از پاندمی سود میبردند (مانند فناوری) به سمت بخشهای چرخهای مانند کالاهای مصرفی است.
دو عامل به نظر در این تغییر کلیدی هستند. عامل اول محرکهای مالی عظیم تزریق شده توسط دونالد ترامپ و جو بایدن است، و عامل دوم روند بیسابقه واکسیناسیون است. در کنار هم، این دو عامل منجر به بازگشایی اقتصاد و روشنتر شدن چشمانداز رشد اقتصادی شدهاند. حداقل تا کنون بر این باور بودیم.
واکسیناسیون کرونا در سطح جهان
تشدید تنشهای آمریکا و چین
علیرغم پیشبینی رشد جهانی ۶ درصدی در پایان ۲۰۲۱ توسط صندوق بینالمللی پول (IMF)، که از رقم اولیه ۵.۵ درصد بازبینی شد، تنشهای سیاسی بین آمریکا و چین ممکن است این چشمانداز را ناکام بگذارد. روابط بین بیجینگ و واشنگتن در دوران ترامپ تا حد زیادی به سبب جنگ تجاری و اختلاف بر سر قوانین امنیتی جدید هنگکنگ تحلیل رفت.
در حالی که بسیاری انتظار داشتند بایدن آمریکا را به روند جهانی نرمال بازگرداند، هنوز تنشهای فزاینده با چین نقطه مشترک این دو رئیسجمهور است. در سخنرانی روز صدم ریاستجمهوری خود، بایدن گفت که از رقابت با چین استقبال میکند ولی به وضوح بیان کرد که «ما از منافع آمریکا در کل عرصهها دفاع میکنیم.»
این دفاع شامل حفظ «حضور نظامی قوی در منطقه هند-اقیانوسیه است چون آمریکا در رقابت در چین قرار دارد». بایدن همچنین روی برنامه چند تریلیون دلاری خود در زمینه زیرساختها با عنوان طرح اشتغال آمریکا تاکید کرد. این طرح عمدتا روی بازگرداندن صنایع تولید و ساخت به داخل آمریکا و تقویت رشد اقتصادی پس از پاندمی تاکید دارد.
طرح دوم آمریکا با طرحهای بزرگ چین که موتور اقتصادی خود را تندتر میراند در رقابت است. یکی از دستیاران ارشد بایدن اظهار کرد که سیاست او در قبال چین ترکیبی از سیاستهای ترامپ و اوباما (که بایدن قبلا معاون او بود) خواهد بود. گفتمان و سیاست بایدن ظاهرا این امر را تایید میکند.
اگرچه این سیاست ترکیبی به بازارهای سهام که هنوز به سبب پاندمی در موقعیت دشواری قرار دارند تا حدی کمک میکند، ولی افزایش رفتار خصمانه از سمت چین ریسکی است که سرمایهگذاران هم اکنون نیز آنرا در قیمتها لحاظ میکنند. تنش سیاسی در این عرصه به سختی قابل کمیتسنجی است و اثر نامتقارن آن روی بازارها، خصوصا در شرایط کنونی، برای عملکرد سبدهای دارایی تهدیدآمیز است.
بزرگترین انتخاب چین بین دو رویکرد
چین نیز به نظر بین دو راهی دو اولویت رقیب قرار دارد. اول این که با تلفیق در اقتصاد جهانی نقش یک گره کلیدی در زنجیره تامین را ایفا کند و پایگاه مصرفکنندگان چند میلیارد دلاری خود را به جهان عرضه کند تا در عرصه اقتصاد جهانی بازیگر مهمتری شود.
این هدف با روح جهانیسازی در قرن ۲۱ همساز بود. شراکت چین در این مدل جهانی بر اساس ایجاد سیستمی لیبرال و قاعدهمند بود که هدف آن حمایت از توافقات تجارت آزاد و باز کردن شیرهای جریان سرمایه در مرزهای ملی است.
اما هدف دیگر، جاهطلبیهای سیاسی چین در آسیا است که در طی آن، اقدامات چین منجر به واکنش جهانی شده است: شامل قوانین امنیت ملی جدید در هنگکنگ، رویکرد تهاجمیتر سیاست خارجی در قبال هند بر سر مسئله خط کنترل واقعی (LAC) در رشتهکوههای هیمالیا، و تحرکات نظامی در منطقه تایوان و دریای چین جنوبی.
در نتیجه، اصطکاک با غرب چین را وادار کرده بین این دو اولویت دست به انتخاب بزند و با توجه به اقدامات اخیر آن، چین آشکارا به گزینه دوم گرایش دارد. این بدان معنا نیست که چین کاملا خود را از شبکه جهانیسازی جدا میکند، اما میزانی از جدایی به چین اجازه میدهد که مواضع جسورانهتری در سیاست خارجی اتخاذ کند.
از دیدگاه بازارمحور، این امر به معنای آرایش دوباره زنجیرههای تامین و اختلال در توزیع کالاهای کلیدی مانند چیپهای نیمهرسانا است که همین حالا نیز دچار کمبود شدید هستند. در آخرین برنامه پنج ساله خود، چین تولید داخلی این چیپها را به عنوان یکی از اولویتهای ملی خود مطرح کرد.
اما این اقدام همچنین تحت تاثیر تلاش دولت ترامپ برای کاهش صادرات فناوریهای استراتژیک مانند چیپها صورت گرفت. این کار چین را تشویق کرد که روند چرخش به داخل را سرعت بخشد. در آینده تنش سیاسی حاکم بر روابط چین و شرکای آن ممکن است منجر به افزایش قیمت ارزهای امن و کاهش قیمت ارزهای حساس به چرخهها شود.
نحوه کاهش ریسک در تقابل بین چین و آمریکا
اگر شرایط بازار به سویی رود که نقدشوندگی از بازدهی مهمتر باشد، ممکن است دلار آمریکا و ین ژاپن برای سرمایهگذاران بهترین انتخابها باشند. اما دلار استرالیا و نیوزلند ممکن است به سبب وابستگی خود به قیمت کالا و رشد اقتصادی چین، تحت تاثیر منفی شدید قرار بگیرند. برای توضیحات بیشتر درباره این دینامیک میتوانید این مدل انگلیسیزبان را مطالعه کنید.
دلار آمریکا و ین ژاپن در اوج پاندمی در مارس ۲۰۲۰ و در میانه روند فروشی حاصل از ترس سرمایهگذاران، بهترین عملکرد را داشتند. اگرچه عملکرد گذشته لزوما در آینده ادامه ندارد، نوسانات مکرر احساسی در بازار معمولا تقاضا برای این دو ارز را افزایش میدهد. به علاوه، کالاهایی مانند نفت و سنگ آهن که ارزش آنها معمولا با دلار استرالیا تغییر میکند ممکن است در معرض افزایش فشار فروش قرار بگیرند.
چشمانداز دلار استرالیا/دلار آمریکا AUD/USD
جفت ارز AUD/USD از ماه دسامبر و پس از افزایش از نقطه فرود مارس ۲۰۲، در یک بازه پایدار مانده است. اگر این جفت بخواهد افزایش یابد، مجبور است نقطه اوج فوریه ۲۰۱۸ در سطح ۰.۷۹۸۸ را بازآزمایی کند. جفتارز AUD/USD در فوریه امسال به این سطح نزدیک شد، ولی باز به بازه قبلی خود بازگشت.
نمودار هفتگی AUD/USD
اما، اگر این جفت بتواند از مرز ۰.۷۹۸۸ گذر کند، میتواند سپس بالاترین نقطه ۴ ساله در سطح ۰.۸۱۲۵ را به چالش بکشد. جفت AUD/USD در سپتامبر ۲۰۱۷ به اوج خود در این سطح رسید و سپس در دسامبر ۲۰۱۸ یکبار دیگر آنرا امتحان کرد، اما بعدا به پایین بازگشت.
رسیدن دوباره به این سطوح ناممکن نیست، اما تنش سیاسی بین آمریکا و چین ممکن است محبوبیت AUD/USD را کاهش دهد.