وقایع مهم تقویم اقتصادی امروز؛ افزایش نرخهای بهره امریکا
اخبار فارکس

وقایع مهم تقویم اقتصادی امروز؛ افزایش نرخهای بهره امریکا

امروز چهارشنبه 16 مارس 2022 است و در تقویم اقتصادی فارکس امروز، قرار است وقایع مهمی اعلام شود. اگر بخواهیم به ترتیب ساعت آنها را برای شما توضیح بدهیم، اولین آنها گزارش نرخ تورم مصرف کننده کانادا یا همان CPI است. این گزارش راس ساعت16 به وقت ایران منتشر خواهد شد.

تصویر مربوط به تقویم اقتصادی فارکس

همانطور که مطلع هستید، این گزارش میزان تغییرات در قیمت کالاها و خدماتی که توسط مصرف کنندگان خریداری می شود را اندازه گیری می کند. معمولا کانادا این گزارش را در سومین چهارشنبه بعد از پایان هر ماه میلادی، منتشر می کند. این شاخص میزان تورم مصرف کنندگان را می سنجد و چنانچه این عدد به طور مداوم در حال بالارفتن باشد، مقامات بانک مرکزی ورود کرده و نرخهای بهره را برای مبارزه با تورم بالا می برند.

فراموش نکنید نکته مهم درباره این گزارش این است که چنانچه رقمی که اعلام می شود از پیش بینی تحلیلگران بالاتر باشد، باعث قوی تر شدن ارز کشور مربوطه می شود. رقم تورم قبلی 0.9% بوده و پیش بینی شده امروز هم بدون تغییر و در همان رقم 0.9% منتشر شود. ما این گزارش را در تصویر بالا درون یک کادر آبی رنگ قرار داده ایم.

گزارش بعدی که قرار است در همین ساعت 16 به وقت ایران اعلام شود، گزارش خالص خرده فروشی و خود خرده فروشی ایالات متحده است. این گزارش در واقع میزان تغییرات قیمت در سطح خرده فروشی ها را ارزیابی می کند. اگر به تصویر بالا و کادر زرد رنگ دقت کنید، مشاهده خواهید کرد که دو نوع گزارش خرده فروشی موجود می باشد؛ اولین آن Core یا خالص است و دومین آن خرده فروشی است. تفاوت این دو در این است که در خالص خرده فروشی شما گزارش فروش اتومبیل ها که معمولا 20% از خرده فروشی را تشکیل می دهند و بسیار نوسانی هستند را مشاهده نمی کنید. نکته مهم این گزارش این است که چنانچه رقم اعلام شده بالاتر و قوی تر از پیش بینی ها باشد، ارز کشور مورد نظر قوی تر خواهد شد.

و اما امشب یک خبر بسیار مهم داریم، قرار است ساعت 21:30 به وقت ایران جلسه مهم کمیته بازار آزاد فدرال رزرو به ریاست جرومی پاول برای افزایش نرخهای بهره امریکا، برگزار شود. ایالات متحده از سال 2018 تا به حال نرخهای بهره اش را افزایش نداده است. ما این گزارش را در تصویر بالا با کادر قرمز رنگ مشخص کرده ایم.

مطالعه این بخش پیشنهاد می‌شود: بهترین بروکر فارکس

ابتدا رئیس فدرال رزرو در ساعت 21:30 درباره تورم و چشم انداز اقتصاد در 2 سال آتی و سیاستهای مالی بانک مرکزی و مهمترین آنها، نرخ بهره صحبت می کند. همانطور که مطلع هستید، نرخ تورم مصرف کننده در ایالات متحده به بالاترین سطح خود در 40 سال گذشته رسیده است. بانک مرکزی امریکا برای مبارزه با این تورم از ابزار بسیار مهم نرخ بهره استفاده می کند.

سپس در ساعت 22 رئیس فدرال رزرو کنفرانس خبری را برای سوال و جواب به خبرنگاران برگزار می کند. معمولا این کنفرانس 2 ساعت به طول می انجامد و در دو قسمت برگزار می شود. قسمت اول خواندن اظهارنظرها می باشد و سپس جلسه برای پرسش و پاسخ باز خواهد شد.

کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران پیش بینی کرده اند که امشب جرومی پاول، رئیس فدرال رزرو، نرخهای بهره را حداقل 0.25% درصد افزایش می دهد. در حقیقت این اولین باری است که فدرال رزرو از سال 2018 تا به حال قصد بالابردن نرخهای بهره را دارد.

سرمایه گذاران امشب منتظرند تا پاول در پیش بینی خود از اقتصاد تا پایان سال، حداقل درباره 5 تا شش افزایش نرخ بهره دیگر در همین اندازه 0.25% درصد، سخن بگوید. احتمال اینکه پاول امشب دیدگاه شاهینی داشته باشد، بعید نیست.

ولی مشکلی که وجود دارد این است که سیاستگذاران فدرال رزرو در حال حاضر، با چالشی مواجه شده اند که چند ماه قبل وجود نداشت. اقتصاددانان می گویند ریسک های فزاینده ای برای رشد اقتصادی امریکا به وجود آمده که بعید است فدرال رزرو بتواند به خاطر وجود آنها، نرخهای بهره را تا این اندازه بالا ببرد!

جنگ روسیه و اوکراین تورم موجود را بسیار بالاتر از چیزی که بود، افزایش داده است. این جنگ، خطرات بزرگتری را برای رشد اقتصادی ایجاد کرده است. درست است که همه گیری کرونا در بسیاری از مناطق ایالات متحده فروکش کرده ولی مجددا در چین ظهور کرده و در حال افزایش است. این مسئله باعث شده تا چین مجددا قرنطینه های جدیدی اعمال کند. همین مسئله دوباره روی زنجیره تامین کالاها اثر می گذارد و رشد اقتصاد را مجددا آهسته می کند.

به هرحال کارشناسان اقتصادی می گویند تاریکی های مبهمی در نشست امشب وجود دارد ولی این نکته را هم نباید فراموش کرد که نرخ بهره امریکا در حال حاضر نزدیک به صفر است و تورم موجود بیداد می کند. اقتصاد به اشتغال کامل نزدیک شده و تورم هم که سرسام آور می باشد. در نتیجه، پاول مجبور است نرخهای بهره را بالا ببرد.

اوایل سال 2020 یعنی زمانیکه همه گیری آغاز شد، پاول نرخهای بهره را تا 0.25% درصد پایین آورد. وی همچنین شروع به تزریق نقدینگی به مارکت از طریق برنامه QE و خرید اواق قرضه از بازار آزاد کرد. بانک های مرکزی در جهان این کار را برای تزریق نقدینگی و تشویق موسسات مالی به قرض دادن به مشتریان می کنند.

ولی با اعلام نرخ تورم در ماه فوریه که به بالاترین عدد در 40 سال گذشته رسیده، برخی اقتصاددانان اعلام کردند که بانک مرکزی امریکا برای مبارزه با تورم بسیار عقب افتاده است!

به عنوان مثال اگر نگاهی به نمودار بازدهی اوراق قرضه ده ساله خزانه داری امریکا بیندازید، متوجه می شوید که این رقم امروز به 2.169% هم رسیده است.

تصویر مربوط به بازده ده ساله اوراق امریکا

نرخ بازده اوراق قرضه ده ساله به بالاترین رقم از ژوئیه 2019 تا به حال رسیده است.

به هر حال، پاول امشب در میان تلاطمی از آشفتگی ها، جنگ و بحران های ژئوپلیتیکی باید تصمیم بگیرد که می خواهد چند درصد نرخهای بهره را بالا ببرد.