پیروزی ملی‌گرایان در اسکاتلند و اثر احتمالی آن روی ارزش پوند بریتانیا
اخبار فارکس

پیروزی ملی‌گرایان در اسکاتلند و اثر احتمالی آن روی ارزش پوند بریتانیا

با پیروزی نیکولا استورجن، رهبر حزب ملی‌گرا در انتخابات، حال اسکاتلند بر سر برگزاری رفراندوم استقلال به سوی رویارویی با بریتانیا پیش می‌رود.

به ارزیابی بی‌بی‌سی، حزب ملی‌گرای اسکاتلند ۶۳ از ۱۲۹ کرسی پارلمان را از آن خود کرد و بدین ترتیب برای چهارمین دوره متوالی قدرت را بدست گرفت. استورجن برای داشتن اکثریت پارلمان به ۲ صندلی دیگر نیاز داشت، ولی حزب سبز تعداد قانونگذاران خود را به نه نفر افزایش داد.

موضوع عمده انتخابات، برگزاری رفراندوم استقلال اسکاتلند از فرانسه پس از واقعه برگزیت بود. حاصل این انتخابات اکنون زمینه را برای رویارویی فزاینده با بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا درباره آینده حکومتی اسکاتلند فراهم کرده است.

استورجن از قدرت خود برای فشار بر دولت بریتانیا برای موافقت با رفراندومی دیگر استفاده خواهد کرد. در مصاحبه‌ای با روزنامه تلگراف روز شنبه،  بوریس جانسون عنوان کرد حتی اگر حزب ملی‌گرای اسکاتلند در پارلمان اکثریت را کسب کند، او درخواست رفراندوم را رد خواهد کرد. به گفته او: «در این برهه زمانی، برگزاری رفراندوم غیرمسئولانه و خطرناک است.»

ولی اگر جانسون بخواهد از طریق قانونی جلوی رفراندوم را بگیرد، مجبور خواهد بود از طریق دیوان عالی اقدام نماید. استورجن در مصاحبه با شبکه آی تی وی نیوز عنوان کرد:«این که نخست‌وزیر از طریق دیوان عالی با حق مردم اسکاتلند برای تعیین سرنوشت خود مخالفت کند مضحک است. فکر نمی‌کنم به آن مرحله برسیم.»

ملتی دودسته

از زمان رای اسکاتلند علیه برگزیت در ۲۰۱۶، استورجن به دنبال رفراندومی دیگر بوده است. دولت او در ادینبرگ روی عرصه‌های سیاسی مانند سلامت، آموزش، قضا، و حمل و نقل و برخی مسائل مالی کنترل دارد. ولی روی مسائل کلیدی پس از برگزیت مانند مهاجرت و سیاست خارجی نفوذ چندانی ندارد.

به گفته جان کرتیس، استاد سیاست دانشگاه استراثکلاید در گلاسگو و برجسته‌ترین تحلیلگر انتخاباتی انگلستان: «به سبب عملکرد رکوردشکن سبزها در انتخابات، اکنون گروه استقلال‌طلب در پارلمان اسکاتلند تقویت شده است. به وضوح می‌توانیم ببینیم که این پارلمان در نقطه‌ای بر سر حاکمیت اسکاتلند با دولت بریتانیا تقابل خواهد داشت.»

واکنش پوند

پوند که پس از چهار سال آشفتگی حاصل از برگزیت به آرامش بازگشته بود، ممکن است تحت تاثیر این رخداد قرار گیرد.

 

بازار شرط‌بندی روی احتمال رای به استقلال اسکاتلند در ۲۰۲۱ احتمال پایینی برای آن پیشبینی می‌کند

 

تقلای پوند پس از آغازی قوی در ۲۰۲۱

 

از نظر استفان گالو، سرپرست استراتژی فارکس در بازار سرمایه بی‌ام‌او (BMO)، انتخابات اسکاتلند دارای اهمیتی متوسط است و ممکن است تا حدی در کاهش ارزش پوند موثر باشد.

ناظران توافق دارند که رفراندوم دوم سرانجام رخ خواهد داد، و حتی اگر بوریس جانسون جلوی آن را بگیرد،  دولت اسکاتلند دست به رفراندومی نمادین خواهد زد.

در سال ۲۰۱۴، تعداد ۵۵ درصد از مردم اسکاتلند به ماندن این کشور در کنار بریتانیا رای دادند. اما از سال ۲۰۱۶ با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، ماجرای استقلال سر باز کرده است.

زمان رفراندوم و اثر آن روی اقتصاد بریتانیا هر دو عامل بنیادی هستند که معامله‌گران باید آنها را بررسی کنند.

در سال ۲۰۱۴، وقتی احتمال رای مردم اسکاتلند به جدایی از بریتانیا افزایش یافت، پوند نسبت به دلار کاهش قابل توجهی را تجربه کرد.

ولی در کل برای پوند جدایی اسکاتلند از بریتانیا اثر کمتری نسبت به کووید ۱۹ یا برگزیت خواهد داشت. استقلال اسکاتلند درآمد ملی اسکاتلند را بین ۴.۳ تا ۶.۷ درصد و درآمد ملی بریتانیا را تنها چند دهم درصد کاهش خواهد داد. حتی ممکن است پس از استقلال، اسکاتلند شاهد رفتن برخی شرکت‌ها از آن کشور باشد.

حتی احتمال تقویت اقتصاد بریتانیا پس از جدایی اسکاتلند نیز می‌رود. به تحلیل آلان مانکس، تحلیلگر موسسه جی‌پی‌مورگان: «به سبب کاهش درآمد نفت دریای شمال، در صورت استقلال اسکاتلند با کسری بودجه‌ای بیشتر از بریتانیا مواجه خواهد شد.»

همچنین این که آیا اسکاتلند بخشی از بدهی عمومی دو تریلیون پوندی بریتانیا را نیز متقبل شود یا خیر، مساله‌ای دیگر است.

به گفته دین ترنر، اقتصاددان موسسه یو‌بی‌اس: «واقعیت این است که پنج سال پس از چنین رخدادی، آثار واقعی اقتصادی آن مشخص خواهند شد. جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا چهار سال طول کشید. ممکن است برای استقلال اسکاتلند نیز شاهد همین بازه زمانی باشیم.»