سهام‌های میم  (meme stock) وعلت محبوبیت آنها
اخبار فارکس

سهام‌های میم  (meme stock) وعلت محبوبیت آنها

دیلی فارکس:

سهام‌های میم نوعی سهام هستند که پس از همه‌گیر شدن در رسانه‌های اجتماعی به طور تصاعدی دارای افزایش ارزش می‌شوند بدون این که خود سهام ارزش بنیادی (fundamental) خاصی داشته باشد. این سهام‌ها معمولا  متعلق به شرکت‌های رده‌پایینی هستند که به میزان زیادی توسط موسسات بزرگ (عمدتا صندوق‌های پوشش ریسک و یا همچنین سهام‌های جدید بخش فناوری یا دارویی که پتانسیل زیادی دارند) فروخته می‌شوند.

محبوبیت این سهام‌ها با پیام‌ها و همرسانی‌های کاربران آنلاین درباره خرید عمده آنها-عمدتا به صورتی شوخی‌آمیز-افزایش می‌یابد که در آن از آخرین میم‌ها برای این کار استفاده می‌شود. یک میم‌ در واقع تصویر، ویدیو، یا متنی است که ماهیت طنزآمیز دارد و توسط کاربران اینترنتی کپی و پخش می‌شود. این کپی‌ها اما ممکن است دارای تفاوت‌های ظریفی هم باشند.

برخی سهام‌های میم این موارد هستند:

  • گیم استاپ (GME)
  • شرکت سرگرمی ای ام سی (AMC)
  • نوکیا (NOK)
  • بلک بری (BB)
  • گروه باند لخت (NAKD)
  • بهداشت جگوار (JAGX)
  • چرچیل کپیتال ۴ (CCIV)
  • زومدیکا (ZOM)
  • اکسپرس (EXPR)
  • پالانتیر (PLTR)

محرک‌های پشت قیمت سهام‌های میم

سهام‌های میم محرک‌های مختلفی دارند، اما موارد زیر جزء فاکتورهای تاثیرگذارتر روی قیمت آنها هستند:

فرهنگ میم و انجمن‌ (فروم‌)‌های آنلاین

انجمن‌های میم مانند ردیت (Reddit) از طریق بخش وال‌استریت‌ بتز (WallStreetBets) و همچنین تویتر (Twitter) ابزارهای موثری برای تبلیغ خرید سهام‌های خاص از طریق تبلیغ میم‌ها هستند. باید توجه کرد که در حالی که تویتر و ردیت درباره نحو استفاده از امکانات خود قوانینی دارند، اطلاعاتی که در آنها منتشر می‌شود نیاز به صحت‌سنجی دارد چون کاربران می‌توانند تقریبا هر چه بخواهند منتشر کنند.

سهولت معاملات آنلاین و کمیسیون صفر سهام‌ها

در شرایط عادی بازار، ساختن یک حساب معاملاتی آنلاین روندی ساده و سریع است. در اکتبر ۲۰۱۹ کارگزاری آنلاین چارلز شواب گزارش داد که معاملات سهام بدون کمیسیون را ارائه می‌دهد. این تصمیم منجر به اثر دومینویی شد و بسیاری کارگزاران دیگر نیز از آن تقلید کردند. این یعنی در کل خرید و فروش سهام برای افراد سرمایه‌گذار ساده‌تر شده است.

ویژگی‌های سهام

سهام‌های میم شامل صنایع مختلف بسیار متفاوت و موارد زیر است:

  • شرکت‌های فناوری جدید و موجود
  • شرکت‌های دارویی
  • شرکت‌های تامین موارد خاص (مانند چرچیل کپیتال ۴)
  • شرکت‌های البسه و بدلیجات
  • سهام‌های با محبوبیت کمتر مانند گیم‌استاپ (با فروش سنگین)

 

سهام‌های میم،‌ خصوصا گیم‌استاپ (GME) می‌توانند تعداد سهام نسبتا کمی صدور کنند ولی به طور مشخص‌تر، تعداد سهام‌های شناور آنها (یعنی سهام‌هایی که می‌توان به طور فعالانه آنها را معامله کرد) در مقایسه با سهام‌های اصلی بازار مانند اپل یا بانک آمریکا کمتر است. این کمبود اجازه می‌دهد که قیمت آنها با سرعت بیشتری بالا رود چون تعداد سهام کمتری برای معامله وجود دارد. پس وقتی که حرکت قیمت شروع شود و خریداران جمع شوند، تعداد افراد بیشتر و بیشتری با جریان همراه شده و برای خرید سهام، حتی در قیمت‌های خیلی بالا، هجوم می‌آورند.

 اثر دیوید و غول

ظهور سهام‌های میم همچنین باعث توجه به سهام‌های فروش کوتاه (short sell) شده است، زمانی که در آن یک سرمایه‌گذار یا موسسه بر علیه شرکتی خاص شرط می‌بندد با این انتظار که قیمت سهام آن در آینده افت کند. این رویکرد غیرقانونی  نیست، ولی فروش کوتاه به عنوان عملی غیراخلاقی دیده می‌شود چون برخی شرکت‌های وال‌استریت از این روش به ضرر سرمایه‌گذاران فردی که در سبدهای سهام یا صندوق‌های بازنشستگی سرمایه‌گذاری کرده‌اند استفاده می‌کنند. جامعه آنلاین سهام گیم استاپ را به عنوان بهترین گزینه برای مقابله با کله‌گنده‌های این عرصه از طریق بالا بردن قیمت سهام آن شناسایی کرده است.

افراد ذینفوذ (influencer) رسانه‌های اجتماعی

کارآفرین بخش فناوری، ایلان ماسک نیز به این حرکت وارد شده است و به نظر می‌رسد از میم‌ها لذت برده و علیرغم برنامه شلوغ خود، وقت کافی برای توویت زدن درباره آنها را دارد. ماسک در ردیت و توویتر دنبال‌کنندگان زیادی داشته و هر توویت او تعداد زیادی مخاطب دارد. پس از تغییر قسمت معرفی یا بیو توییتر خود به هشتگ #bitcoin این رمزارز شاهد افزایش قیمت ۲۰ درصدی بود و پس از این که او عبارت Gamestonk را در کنار لینکی به صفحه ردیت WallStreetBets توویت کرد، قیمت سهام گیم‌استاپ ۱۵۰ درصد بالا رفت. پس سخنان چهره‌های مشهور نیز بازار سهام‌های میم را داغ‌تر می‌کند.

نمونه‌ای از سهام میم: گیم‌استاپ (Gamestop)

جالب‌توجه‌ترین سهام میم، سهام گیم‌استاپ (GME) است که یک شرکت خرده‌فروش بازی‌های ویدیویی و وسائل الکترونیک مربوطه است. این سهام به عنوان بهترین گزینه برای مقابله جامعه آنلاین با وال‌استریت ظهور کرد.

برای این کار، آنها به طور جمعی قیمت را به صورت ناگهانی بالا بردند، یعنی وقتی که سرمایه‌گذارانی که اقدام به فروش کوتاه یا short sell می‌کردند علیه یک سهام شرط بستند (آنرا به فروش گذاشتند)، تعداد زیاد خریداران منجر به افزایش قیمت سهام شد و در نتیجه، خریداران کوتاه (Short sell) مجبور به این شدند که همان سهام را با قیمتی بالاتر از آنچه که قبلا فروخته بودند بخرند.

آثار این رفتار را می‌توان در نمودار پایین GME دید:

اثر موجی سهام میم

وقتی که ارزش سهام گیم‌استاپ ناگهانی بالا رفت، جامعه آنلاین همچنین دست به شناسایی تعداد دیگری از سهام‌هایی زد که به طور سنگین به فروش گذاشته شده بودند. مومتوم پشت قیمت GME به این سهام‌های دیگر نیز جریان پیدا کرد و از این رو، رفتار قیمت آنها نیز شبیه به گیم‌استاپ شد.

پس به وضوح شاهد افزایش قابل توجه قیمت و به دنبال آن، افت تقریبا ناگهانی پیش از افزایش دوباره تقاضا (گاهی به واسطه اخبار شرکت) هستیم که باعث می‌شود خریداران به صحنه برگردند. پس از این که وضع به ثبات برسد، متوجه می‌شویم که در چنین مثال‌هایی، رفتار قیمت تقریبا مسطح شده ولی هنوز بالاتر از سطحی است که پیش از نوسانات شاهد بودیم.

نمودار پایین شباهت‌های بین رفتار قیمت GME, AMC، چرچیل کپیتال، و نوکیا را نشان می‌دهد.

حرکات عظیم قیمتی روزانه منجر به پتانسیل نوسان بالا می‌شود که به نوبه خود، منجر به ایجاد فرصت سود و در عین حال، احتمال فاجعه می‌شود. وقتی که سهام‌ها شاهد چنین تحرکات شدید ناگهانی باشند، گاهی در بورس‌های عمومی معاملات متوقف می‌شود و از این رو، خروج از موقعیت‌‌های معاملاتی سخت یا ناممکن می‌شود. برخی کارگزاری‌ها همچنین اقداماتی برای توقف معاملات این سهام‌های میم در پلتفرم‌های خود انجام داده‌اند و علت آنرا افزایش هزینه شرکت‌های تسویه عنوان کرده‌اند.

پس سهام‌های میم ممکن است در آغاز فرآیند برای تعدادی منفعت‌آور باشند، ولی معامله آنها بسیار پرریسک است چون ممکن است معاملات بنا به تصمیم بورس یا کارگزاری متوقف شود. به علاوه، تحرکات شدید قیمتی ممکن است تمام یا اغلب سرمایه شما را بدون هشدار قبلی از میان ببرد.