شیوع کرونا دلتا در آمریکا و احتمال سود بردن دلار
اخبار فارکس

شیوع کرونا دلتا در آمریکا و احتمال سود بردن دلار

فارکس استریت:

◀️ سویه دلتای کرونا در حال گسترش در اروپا و آمریکا است.

◀️ قابلیت انتقال بالای آن و سطوح ناکافی واکسیناسیون می‌تواند منجر به رکود اقتصادی شود.

◀️ دلار آمریکا به سبب این که ارزی امن است ممکن است در کوتاه‌مدت از این روند نفع ببرد.

زمانی جو بایدن،‌ رئیس جمهور آمریکا گفت که «آمریکا دارد بازمی‌گردد» و این سخن او به مشابه اعلام موفقیت کشور در کاهش آمار بیماران و مرگ ‌و میر کرونا تلقی شد. نمودارهای مربوطه نیز واقعا قابل توجه هستند:

 

میزان بستری و مرگ و میر از زمان شروع همه‌گیری در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد که باعث می‌شود بسیاری حس کنند بحران به سر آمده است. بازارها درباره پیشی گرفتن تقاضا و عرضه نگران هستند که منجر به افزایش تورم شده است. حتی بانک فدرال که در کل رویکردی تورم‌پذیر دارد اخیرا لحن خود را عوض کرده و بازارهایی که پر از نقدینگی شده‌اند را برای کاهش حمایت‌های مالی آماده می‌کند.

نیروی دلتا

اما با شیوع سویه دلتای کرونا، این وضعیت ممکن است به سرعت تغییر کند. این سویه اول در هند شناسایی شد و موجی از مرگ و میر در این پرجمعیت‌ترین کشور جهان ایجاد کرد که منجر به صف کشیدن مردم برای اکسیژن شد. این تصویر شرایط در به ماه آوریل بود و از آن زمان هند از این بحران بهبود یافته است.

اما سویه دلتا حال به آسیا رسیده و اکنون دارد کشورهایی مانند تایلند، مالزی، و اندونزی را که تا کنون از بدترین عواقب پاندمی در امان بوده‌اند را آلوده می‌کند. ژاپن نیز اعلام کرده که بازی‌های المپیک امسال تماشاچی نخواهد داشت.

در غرب

مرز برای این ویروس اهمیتی ندارد و سویه دلتا نیز راه خود را به بریتانیا هم باز کرده است. دانشمندان بریتانیایی اعلام کرده‌اند که این سویه در میان جمعیت واکسینه‌نشده و بدون محدودیت، نرخ تکثیر ۸ را دارد. این رقم را باید با نرخ تکثیر ۲.۵ ویروس اصلی کرونا و نرخ ۵ ویروس آلفا (اصطلاحا سویه بریتانیایی) مقایسه کرد.

به علاوه، مطالعات بریتانیا نشان داده است که بر خلاف سویه‌های قبلی، یک دوز واکسن ایمنی محدودی علیه سویه دلتا ایجاد می‌کند. در این لحظه، حدود ۶۸ درصد بریتانیایی ها یک دوز و ۵۱ درصد هر دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند. این امر باعث شده علیرغم افزایش موارد ابتلا، تعداد موارد مرگ و بستری کاهش یابد.

این وضع باعث شده بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا اعلام کند که تقریبا تمامی محدودیت‌های کووید در ۱۹ جولای (روز آزادی) برداشته خواهد شد. با این وجود، متخصصان بهداشت از او به سبب عجول بودن انتقاد کرده‌اند. در حالی که نرخ بالای واکسیناسیون بدین معناست که در موج جدید اغلب افراد جوان‌تر و قوی‌تر مبتلا شده اند، و موارد ابتلای حاد کمتر است، ولی آمار کل ابتلا رو به افزایش است.

اسرائیل که یکی از کشورهای پیشرو در واکسیناسیون کرونا است و در میان کشورهایی که تنها از واکسن‌های غربی استفاده می‌کنند در رتبه اول واکسیناسیون قرار دارد. حدود ۸۵ درصد از جمعیت بالای ۱۶ سال این کشور یک دوز و ۸۰ درصد دو دوز واکسن فایزر/بیونتک را دریافت کرده‌اند. این امر باعث شده که بیماری تقریبا محو شود و آمار آن به میانگین ۲۰ مورد در روز و موارد مثبت ۰.۱ درصد برسد.

با این وجود، در این کشور ۹ میلیون نفره با رسیدن سویه دلتا تعداد موارد بیماری از ۲۴ عدد در اواسط ژوئن به ۴۳۷ در این لحظه رسیده است.

در حالی که بسیاری موارد شامل کودکان مدرسه‌ای واکسینه‌نشده است، برخی افرادی که هر دو دوز را دریافت کرده‌اند نیز مبتلا شده‌اند. به علاوه، علیرغم سن پایین جمعیت ایمن نشده و موارد متوسط در میان افرادی که کاملا واکسینه شده‌اند، در کشوری که به خوبی روند واکسیناسیون را پیش برده‌ است، تعداد موارد حاد نیز افزایش یافته‌است.

در میانه ژوئن میانگین مبتلایان روزانه ۲۰ نفر بود و اکنون به ۵۰ نفر نزدیک می‌شود.

این یعنی حتی با واکسیناسیون گسترده، با شیوع سویه دلتا تعداد موارد ابتلا و بستری افزایش می‌یابد.

در قاره اروپا، سویه دلتا در اسپانیا و پرتغال بیشترین شیوع را دارد، کشورهایی که دیرهنگام ورود مسافران بریتانیایی را محدود کردند. اما فرانسه و آلمان به سرعت به موج دلتا در بریتانیا واکنش دادند و اکنون پاریس به مسافران توصیه می‌کند که به شبه‌جزیره ایبریا نروند و ظاهرا برای این کار دلیل خوبی دارد.

کاتالونیا که منطقه شمال‌شرق اسپانیا و خانه بارسلونا است شاهد رشد تصاعدی موارد ابتلا است. آمار ابتلای این منطقه ۸ میلیون نفری از ۳۰۰۰ نفر در هفته در اواسط ژوئن اکنون به ۳۰،۰۰۰ نفر رسیده است. نرخ تکثیر ویروس از ۳ بالاتر رفته و تعداد موارد مثبت از کمتر از ۴ درصد به بالای ۱۵ درصد رسیده است.

نمودار ریسک شیوع در منطقه وضعیت را بیان می‌کند:

این افزایش موارد روی موارد بستری اثر می‌گذارد، ولی افزایش هم اکنون نیز قابل توجه است. در مقایسه با آمار ۵۰۰ نفره چند هفته پیش، بیمارستان‌های کاتالان اکنون بیش از ۶۰۰ نفر مبتلای کرونا را بستری کرده‌اند.       

نوبت آمریکا و اثر دلار

کاتالونیا برای مقایسه با آمریکا مرجع خوبی است. چون در آن منطقه ۵۶ درصد شهروندان منطقه یک دوز واکسن دریافت کرده‌اند (نزدیک به ۵۰ درصد در آمریکا). اگر تنها افراد بالغ را حساب کنیم، این نسبت در کاتالونیا ۶۶.۵ درصد و در آمریکا ۶۸ درصد است.

سویه دلتا هم‌اکنون نیز مسئول ۵۰ درصد موارد در آمریکا است، ولی شیوع بیماری محدود به بخش‌هایی از آرکانزاس، تگزاس، میسوری، و نوادا است. دیگر مکان‌ها هنوز آرام هستند، ولی می‌توان آنرا مشابه آرامش پیش از طوفان دید.

نرخ انتقال بالا و افزایش رفت و آمدها در تابستان حاکی از شیوع سریع سویه دلتا در آمریکا است. به علاوه، علیرغم وجود مازاد زیاد واکسن، و این که افراد بالای ۱۲ سال مشمول ایمن‌سازی هستند، نرخ واکسیناسیون در حال کاهش است.

این سه عامل نشان می‌دهد که آمریکا در مرز موج بزرگی از کرونا قرار دارد که می‌تواند بهبود اقتصادی را متوقف کند. محرک‌های پولی و مالی احتمالا جلوی رکود مهم را خواهد گرفت. اما اگر تعداد کمتری از آمریکایی‌ها به دوری‌گزینی، سبب قرنطیه یا ترس از ویروس بتوانند کار کنند، رشد اقتصادی در فصل سوم می‌تواند ضربه بخورد.

به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان، مشهور است که وقتی که آمریکا عطسه کند، جهان سرما می‌خورد. در زمان بحران، پول نقد شاه است و دلار پادشاه پول‌ها است. دلار آمریکا می‌‌تواند با موج جدید کرونا از این شرایط سود ببرد.

اما چنین شرایطی چند وقت به طول خواهد انجامید؟ انتقال سریع سویه دلتا می‌تواند منجر به تسریع نرخ واکسیناسیون و رفتار محتاطانه‌تری شود که در نهایت منحنی شیوع را مسطح کند.  ایمن‌سازی حاصل از موج‌های پیشین می‌تواند به برگرداندن ورق کمک کند و باعث شود موج تازه کوتاه‌تر از قبلی‌ها باشد. وقتی شرایط بهتر شود، دلار نیز ممکن است شاهد افت ارزش باشد.

نتیجه‌گیری

بزرگترین اقتصاد آمریکا اکنون در معرض آسیب از موج دیگری از کرونا به واسطه سویه دلتا قرار دارد. بازاری ریسک‌گریز می‌تواند منجر به افزایش ارزش دلار شود، اگرچه نسبت به موج‌های قبلی کوتاه‌تر خواهد بود.