دلار، پوند، یورو، ین، نفت، سهام، فارکس، و کووید در هفته آتی
- 30 مرداد 1400
- نویسنده : کارشناس دنیای ترید
◀️ شاخص اس اند پی ۵۰۰ (S&P 500) در هفته قبل توانست کانال خود را حفظ کند. ولی دیگر داراییهای حساس به ریسک ممکن است از روند فصلی خود خارج شوند و شاهد افت باشند.
◀️ در میان بازارهای دیگری که موضع احساسی بازار را نشان میدهند، شاهد بودهایم که نفت خام، جفتارزهای ین ژاپن، و سهام بازارهای نوظهور شاهد افت بودهاند.
◀️ پرریسکترین رویداد این هفته سمپوزیوم جکسونهول است که سرنخهایی درباره آینده کاهش محرکهای مالی توسط بانک فدرال فراهم میکند. ولی همچنین آمار تولید ناخالص ملی (GDP) و شیوع کرونا نیز نقش مهمی خواهند داشت.
روند فصلی نوعی میانگین است و اکنون تعدادی از داراییهای ریسکدار در حال شکستن خط نرمال آن هستند
در بازارهای مالی، اطلاعات زیادی را میتوان از روندهای فصلی (seasonality) کسب کرد. یکی از مهمترین عوامل اثرگذار در بازارهای مالی، تخلیه نقدینگی (liquidity drain) است که در طول ماههای تابستان در کشورهای نیمکره شمالی رخ میدهد.
این دوره را اغلب به عنوان «رکود تابستانی» میشناسند و آنرا سطح مقاومت آماری برای جهت گاوی در نظر میگیرند. ولی چیزی که بیشتر قابل اتکا است، افت شدید میزان مشارکت در این دوره است که باعث میشود تا حدی رشد روندها کنترل شود ولی نوسانات کوتاهمدت شدت یابد.
بر مبنای هفته گذشته، میتوان انتظار داشت که در هفته پیش رو شاهد افزایش فشار برای شکستن آرامش حاکم بر کلیت بازار باشیم و سیستم مالی به سوی «ریسکگریزی» پیش برود. این امر می تواند رفتار کل بازار را برعکس کند. اما این تهدید نیز سنگرهای خود را دارد و بیش از همه در شاخصهای S&P 500 و Dow قابل مشاهده است. هر دوی این شاخصها هفته گذشته تحت فشار بودند،ولی در نهایت روندهای مشخص تکنیکال خود را—که به آغاز ترمیم اقتصادی پس از نقاط پست دوران پاندمی باز میگردند—حفظ کردند.
آیا این دو شاخص میتوانند مسیر خود را علیرغم برگزاری سمپوزیوم جکسون هول در آینده نزدیک حفظ کنند؟
نمودار روزانه معاملات ETF شاخصهای S&P 500 و SPDR در کنار حجم و نرخ تغییر یک روزه
با نگاه به نورمهای فصلی شاخص S&P 500 (به عنوان مبنایی برای کل بازار) شاهد میانگینهای ماه آگوست هستیم. بر حسب روزهای معاملاتی، این ماه دارای کمترین میزان مشارکت در کل سال بوده است. چنین شرایطی میتواند منجر به افزایش پتانسیل نوسان شود. ولی تبدیل فعالیت به روندی پایدار مسیری نسبتا طولانی است. در نتیجه شاهد عملکرد نسبتا محافظهکارانه شاخص اس اند پی ۵۰۰ (SPX) در بلندمدت هستیم.
امسال مطمئنا شاهد کاهش مشارکت در بازار و به دنبال آن افزایش پتانسیل نوسان بودهایم. اما باید به خاطر داشت که این روندها میانگین هستند و از این رو، شاهد دادههای پرت (خارج از میانگین) هم هستیم.
مطالعه این مقاله پیشنهاد میشود: اهمیت جریان پول در فارکس
با وجود این که از نظر آماری احتمال آن کم است، ممکن است که آگوست امسال شاهد تغییر ناگهانی در میزان فعالیت در بازار باشیم. معمولا بازارها در هفته دوم یا سوم سپتامبر که روزهای تعطیل بازار تمام شده است، شروع به پر کردن خلأ قبلی میکنند. اما فراز و فرودهای سیستمی و آبشارهای ریسک لزوما از این نورمها پیروی نمیکنند.
نمودار عملکرد S&P 500 (حجم و پتانسیل نوسان ماهانه طبق شاخص نوسان VIX)
در حالی که شاخص S&P 500 ممکن است تا کنون سطوح مهم تکنیکال خود را حفظ کرده باشد، دیگر مبناهای موضع احساسی بازار مسیر متفاوتی را طی میکنند. با وجود این که استفاده از فقط یک مبنا (مانند یک شاخص آمریکایی) برای ارزیابی موضع احساسی بازار کار را راحتتر میکند، چنین رویکردی باعث کاهش دقت میشود چون منظر کلی بازار بسیار گستردهتر از آن است که فقط با یک معیار بتوان آنرا سنجید.
اگرچه شاخصهای SPX و Dow با افزایش خود، روند کلی گاوی را حفظ کردهاند، اما در سطح جهانی بازارهای سهام دشواری بیشتری دارند. مثلا معاملات ETF بقیه جهان طبق شاخص VEU در هفته قبل کاهش ۳ درصدی داشت. همچنین، جفتارز EUR/JPY (ین/یورو) نیز برای سومین هفته متوالی به نقاط پست شش ماهه خود افت کرد، و قیمت نفت خام برای هفتم نوبت متوالی کاهش یافت و سطح مقاومت کلیدی واقع در ۶۵ را شکست.
بازارهای نوظهور که از طریق شاخص ETM ETF سنجیده میشوند نیز در روندی پایدار به سوی نقاط پست نه ماهه خود افت کردهاند. برخی از این رخدادها هنوز تازه هستند ولی دیگران اکنون به نقطه بلوغ این مسیر رسیدهاند. اگر در کلیت روندها، ببینیم که شاخصهای آمریکایی مسیری جدا از دیگران دارند، آنگاه ارزیابی ریسک به سویی میرود که با جهت کلی بازار هماهنگ باشد.
نمودار روزانه عمکرد داراییهای حساس به ریسک در دوره ۱۲ ماهه
مهمترین محرکهای بنیادی نوسانات و روند بازار در هفته آتی
با وجود این که دادههای تکنیکال به نظر جذاب میرسد، در اینجا ترجیح میدهیم از دادههای بنیادی استفاده کنیم تا بتوانیم مسیر بازار را بهتر ترسیم کنیم. چند سناریو وجود دارد که ممکن است به طور سیستماتیک روی بازار تاثیر بگذارد.
روز دوشنبه قرار است ارقام شاخص مدیران خرید (PMI) اقتصادهای پیشرفته منتشر شود. با توجه به افزایش نگرانی درباره سرعت ترمیم اقتصاد پس از پاندمی، چنین اطلاعات میتواند تاثیری بسیار مثبت یا منفی داشته باشد. آمار مهم دیگر، میزان شیوع کرونا است. هفته گذشته آمار هفتگی مبتلایان در آمریکا به ۲۶۰ هزار نفر رسید که فقط اندکی پایینتر از رکوردی است که در ژانویه ثبت شد.
مقامات دائما با اعمال دوباره قرنطینهها برای کند کردن شیوع ویروس مخالفت کردهاند ولی اگر مصرفکنندگان خود تصمیم بگیرند در خانه بمانند، آن وقت این آنها هستند که برای سیاستمداران این تصمیم را گرفتهاند. به عنوان یک سناریوی بنیادی مهم، سمپوزیوم جکسون هول که از ۲۶ تا ۲۸ آگوست برگزار میشود در بالای لیست ما قرار دارد.
انتظارات بازار مبنی بر تغییر سیاست بانک فدرال درباره محرکهای مالی یکی از اثرگذارترین سناریوهای بازار در منظر پیش رو است. بازار به دقت سخنان رئیس بانک فدرال، جروم پاول، و همکارانش را رصد خواهد کرد تا بتواند سرنخی درباره احتمال اعلام کاهش محرکها در نشست سیاستگذاری بانک به تاریخ ۲۲ سپتامبر کسب کند.
جدول سناریوی کمیته فدرال بازار آزاد (FOMC) در جلسات ۲۱ تا ۲۲ سپتامبر
در حالی که به نظر میرسد سیاست پولی آمریکا نقش اهرم بنیادی برای دلار داشته باشد، اثر آن بر روند ریسک در جهان را نیز باید لحاظ کرد. اگرچه در مقایسه با زمان عمق پاندمی، شاهد بهبود اقتصاد بودهایم، موضع احساسی آیندهنگرانه بسیار از شاخصهای معمول رشد بالاتر رفته است. این افزایش شدت میتواند تا حد زیادی به سبب حمایت خارجی از طرف بزرگترین بانکهای مرکزی جهان باشد.
در کنار یکدیگر، ترازنامههای بانکهای مرکزی آمریکا، کانادا، انگلیس، چین، ژاپن، استرالیا، اتحادیه اروپا، و نیوزیلند از ۳۲ تریلیون گذشته است. از این رو، به نظر ما رابطه محرکهای مالی با شاخص SPX صرفا همبستگی نیست بلکه رابطه علت و معلولی است. پس اگر روشن شود که بانک فدرال آمریکا به عنوان بزرگترین بانک مرکزی جهان قصد دارد خرید داراییها را در آینده نزدیک کاهش دهد، به احتمال زیاد افزایش حاصل در چنین مبنایی قابل توجه خواهد بود.
نمودار ماهانه S&P 500 و ترازنامه تجمیعی بانکهای مرکزی مهم جهان
شک چندانی وجود ندارد که بانک فدرال آمریکا سعی کرده با اتخاذ تاکتیکهایی بازار را با احتمال کاهش محرکهای مالی در آینده نزدیک تطبیق دهد. چنین پیامی را در صورتجلسات FOMC و همچنین سخنان گفته شده توسط مقامات این بانک دیدهایم.
ولی در حالی که به نظر میرسد شاخص دلار آمریکا (DXY) از این شرایط برای رسیدن به نقطه اوج نه ماهه خود استفاده کرده است، بین پیشبینیهای نرخ بهره هماهنگی کمی وجود داشته است. به ویژه، بازده اوراق ۱۰ ساله خزانه آمریکا هفته پیش شاهد کاهش بود در حالی که در اصل بازده ضمنی تا پایان سال آینده تغییری نکرده بود.
پس نباید متعجب شویم اگر دلار قبل از رسیدن به سطوح ۹۳.۵۰ (شاخص DXY) و ۱.۱۷۰۰ (EUR/USD) متوقف شود. ممکن است که سمپوزیوم جکسون هول و یا انتشار آمار PCE (مخارج مصرف شخصی) در جمعه بتواند معادلات را تغییر دهد. ولی به هر صورت، ما موضع شکاک خود را حفظ خواهیم کرد.
نمودار روزانه شاخص دلار (DXY) و میانگین متحرک ۱۰۰ روزه (SMA 100) در کنار افزایشهای ضمنی در منابع بانک فدرال (Fed funds)
بازارهایی که این هفته پتانسیل متفاوتی خواهند داشت
با توجه به نمودارهای متنوعی که برای داراییهای با نقدینگی بالا در دسترس است ، رخدادهای تکنیکال زیادی وجود دارد که به عنوان یک معاملهگر میتوان از آنها استفاده کرد. با این وجود، هنوز چند مسیر مختلف برای بازار قابل تصور است.
از یک طرف، ممکن است روندهای ریسک دچار چرخش کامل شوند که باعث شود در کل جهان، داراییهای ریسکدار شاهد افت باشند. اگر شاخص S&P 500 از ۴،۳۵۰ و یا Dow از ۳۴،۰۰۰ بگذرد، تغییرات مهمی خواهند بود. اما فعلا افت قابل توجه قیمت نفت خام در بالای لیست تهدیدات ما قرار دارد چون این کالا برای هفت نوبت متوالی شاهد کاهش بوده و هفته پیش قیمت آن به میانگین متحرک ۲۰۰ روزه نزدیک شده است.
نمودار روزانه قیمت نفت خام آمریکا و میانگینهای متحرک ۱۰۰ و ۲۰۰ روزه و همچنین شمارش شمعهای متوالی
بر خلاف نقش گسترده اقتصادی و آیندهنگری رخدادهای نفت خام، اثر جهانی GBP/USD (دلار/پوند) بسیار کمتر است. پس به عنوان بازاری که در نهایت بتواند حدود آینده خود را حفظ کند گزینه مناسبی است. پوند بریتانیا هفته گذشته به طور معناداری به سطح ۱.۳۶۰۰ کاهش یافت، ولی پس از آن به سوی سطح حمایتی مهمی که منطقه خط گردن (Neckline) الگوی سر و شانه (head and shoulders) را تداعی میکند پیش میرود. این الگو در سال ۲۰۲۱ شکل گرفته است. فارغ از این که نمودار از این خط پایینتر برود یا برگردد، میتوان از آن استفاده کرد.
نمودار روزانه دلار/پوند (GBP/USD) به همراه میانگین متحرک ۱۰۰ روزه (SMA 100)