بازار سهام در سایه تنشهای چین-تایوان و ملاقات روسای آمریکا و چین
- 29 مهر 1400
- نویسنده : کارشناس دنیای ترید
◀️ به احتمال زیاد، ملاقات بایدن و شی جینپینگ رئیسجمهور چین تنها منجر به دستاوردهای دیپلماتیک سطحی خواهد شد.
◀️ افزایش رقابت این دو کشور بر سر منافع جهانی و منطقهای ممکن است جلوی همکاری معنادار آنها را بگیرد.
◀️ پیش از فصل تعطیلات و در میانه عدمقطعیت ژئوپلتیک، شاخص اس اند پی ۵۰۰ (S&P 500) در معرض ریسک قرار دارد.
علیرغم تلاشهای ظاهری برای تقویت دیپلماسی بین چین و آمریکا، افزایش قدرت تهاجمی و جرئت چین ممکن است مذاکرات آینده بین دو کشور را تضعیف کند. با این که رئیسجمهور آمریکا سخن از «رقابت استراتژیک» میکند، رفتارهای چین و شی جینپینگ در داخل و خارج کشور نشان از دور شدن چین از مواضع مطلوب آمریکا دارد.
اژدهایی که دیگر پنهان نیست
شی جینپینگ مدافع مواضع سفت و سخت ناسیونالیسم چینی است و از آن برای پیشبرد رویکرد بیپرواتر و مقابلهجویانه خود در قبال آمریکا استفاده میکند. رئیسجمهور قبلی چین، دنگ شیائوپینگ اعتقاد داشت: «قدرت خود را مخفی کن و منتظر فرصت بمان»، اما حال شی جینبیپگ اژدهای سرخ را از غار آزاد کرده است.
پس تصادفی نیست که چین اخیرا در روز ملی آن کشور، ۵۶ هواپیمای نظامی شامل جت و بمبافکن را در نزدیکی تایوان به پرواز درآورد. به دنبال این نمایش قدرت، شی جینبینگ خواهان «باز پیوستن صلحآمیز چین و تایوان» شد.
چنین رفتارهای تحریکآمیز و تهاجمی از سوی بیجینگ برای غرب نگرانکننده است. اخیرا این خبر منتشر شد که با افزایش تنشها، نیروهای آمریکا به طور مخفیانه نیروهای نظامی تایوان را آموزش میدهند. مقامات چین نارضایتی خود از این مسئله را پنهان نکردهاند و ابراز کردهاند که اقدامات آمریکا در منطقه خارج از حوزه حقوقی این کشور است.
با این که شی جینپینگ و بایدن هر دو موافقت کردهاند که فعلا بر سر توافقنامه تایوان (به معنای عدم دخالت چین در این جزیره در ازای عدم به رسمیت شناختن این جزیره به عنوان یک دولت مستقل) باقی بمانند، معلوم نیست در نهایت بیجینگ به این توافق پایبند بماند. حرکت این غول آسیا به سوی تقویت مواضع منطقهای و قدرت ملی با وضعیت موجود در تضاد است و بالاخره در جایی، چیزی فرو خواهد ریخت.
برای بازارهای مالی که همین حالا نیز به سبب احتمال کاهش محرکهای مالی بانک فدرال و افزایش نرخ بهره بانک مرکزی ناآرام هستند، چنین شوک ژئوپلتیکی میتواند منجر به نوسان بازار شود.
بدین ترتیب، بر اساس آنچه رابرت شیلر، برنده نوبل اقتصاد «صور روایات» مینامد در اواخر سال میلادی بازار سهام ممکن است شاهد عقبنشینی باشد: یعنی ترکیبی از روابط متزلزل بین آمریکا و چین، پیشبینی کاهش خردهفروشی در دوران تعطیلات همزمان با مشکلات جهانی در زنجیره تامین، و پیشبینی تشدید مواضع ضدتورمی در بانک فدرال آمریکا.
پس از گزارش اخیر صندوق بینالمللی پول (IMF)، نگرانی بازار درباره آخرین مورد، خصوصا اگر با احتمال افزایش نرخ بهره بانکی برای مقابله با تورم همراه شود، بیشتر شده است. این صندوق چندملیتی در گزارش پایداری مالی جهانی نیمسالانه (GFSR) عنوان کرد که بانکهای مرکزی مانند بانک فدرال آمریکا باید آماده حرکت به سوی سیاستهای انقباضی باشند.
حال که بازارها به شدت به نقدینگی اضافی و سیاستهای تسهیلاتی بانک مرکزی عادت کردهاند، توقف این سیاستها ممکن است باعث گسترش ریسکگریزی در بازار و سپس افزایش ارزش داراییهای امنی مانند دلار آمریکا شود. همچنین در مقایسه با ارزهای کشورهایی که آرامتر نرخ بهره بانکی را افزایش میدهند، دلار آمریکا ممکن است از این مسئله نیز سود ببرد.
مطالعه این مقاله پیشنهاد میشود: ماشین حساب محاسبه اسپرد
تحلیل نمودار اس اند پی ۵۰۰ (S&P500)
از زمان رسیدن به کف مارس ۲۰۲۰، شاخص S&P500 روی روند صعودی ۱۸ ماهه سوار بوده و رشد ۹۰ درصدی را تجربه کرده است. اما این شاخص در هفتههای اخیر شاهد کاهش ۳ درصدی بود و در این مسیر یک سطح حمایتی روند صعودی را رد کرد. به احتمال زیاد در هفتههای آتی آثار شکستن این سطح حمایتی روی روند کلی بازار را مشاهده خواهیم کرد.
نمودار هفتگی S&P 500
شکستن سطح حمایتی روند صعودی بدین معناست که ممکن است با خروج فروشندگان از موقعیتهای خود برای سودگیری از سقفهای رکوردشکن، شاهد دورانی از سردتر شدن نسبی بازار باشیم. سپس در حالی که سرمایهگذاران دارند موقعیتهای خود را دوباره تنظیم میکنند، ممکن است شاهد افزایش کوتاهمدت قیمت باشیم. اما ریسکهای بنیادی که در اوایل تحلیل از آنها سخن گفتیم ممکن است به عنوان مانعی بر سر افزایش شاخص S&P 500 عمل کنند و بدین ترتیب، بازیابی قیمت را دشوار کرده و یا حتی منجر به تداوم نزول برای زمانی مدیدتر شوند.
چشمانداز روابط تجاری آمریکا و چین: آیا جنگ تعرفهها به پایان رسیدهاست؟
نماینده تجاری آمریکا، کاترین سای و همچنین دولت بایدن نشان دادهاند که از نظر آنها چین باید به توافق تجاری که با دونالد ترامپ امضا کرده پایبند بماند. بدین ترتیب این ارزیابی تقویت میشود که در سالهای آینده، از منظر کلان و ژئوپلتیک روابط آمریکا و چین بیشتر رقابتی خواهد بود تا همکارانه.
در مسیر کنونی، چین حدود ۳۰ درصد کمتر از میزان توافق شده برای سال ۲۰۲۱ از آمریکا کالا خواهد خرید. با توجه به آثار و شرایط ناشی از کووید ۱۹ که عمل به این توافقنامه را دشوارتر کردهاست، بیجینگ در تلاش است تا این توافق را اصلاح کند.
اما واشنگتن مشخص کرده که اگر مذاکرات آمریکا و چین بر سر این توافق به نتیجه نرسد، تعرفهها و دیگر تمهیدات اقتصادی بر سر جای خود باقی خواهد ماند. یکی از مسائلی که از دولت ترامپ به بایدن منتقل شده، این نگرانی است که چین با حمایت دولتی به شرکتهای داخلی یارانه بدهد و از این رو، رقابت اقتصادی خارجی را به نفع خود تغییر دهد.
در اصل، در پایان ۲۰۲۱ بازارها با همان وضعی روبرو خواهند بود که در ۲۰۱۹ رخ داد، یعنی جنگ تجاری و افزایش نرخ بهره. اما این بار شرایط کلان اقتصادی و ژئوپلتیکی ناپایدارتر به نظر میرسد. این نمای گرفته ممکن است منجر به تقویت چشمانداز گاوی (افزایش خرید) برای دلار آمریکا در اواخر ۲۰۲۱ شود.
به گفته کارل مارکس: «تاریخ خود را تکرار میکند، اول به صورت تراژدی و بار دوم به صورت کمدی.» ممکن است حق با او بوده باشد. پس اکنون که در آستانه شرایطی پرمخاطره و تکرار دوم کمدی تاریخی قرار داریم، شاید بهتر باشد که معاملهگران در تشکیل سبد دارایی خود دقت بیشتری به خرج دهند.