بهترین کالاهای معاملاتی سال ۲۰۲۱ با توجه به انبساط اقتصاد جهانی: افزایش قیمت نقره و مس بیش از طلا خواهد بود
- 06 خرداد 1400
- نویسنده : کارشناس دنیای ترید
? تاریخ: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱ مصادف ۲۲ دی ۱۳۹۹
◀️ سرمایهگذاران آماده ابرچرخه کالاها در ۲۰۲۱ هستند.
◀️ بهبود اقتصاد جهانی و انبساط معاملات قوی خواهد بود.
◀️ با توجه به سیاستهای کربنزدایی آمریکا و چین، قیمت مس و نقره بیش از طلا افزایش خواهد یافت.
در آخر ۲۰۲۱، وضعیت بازار کالا عمدتا برای بخش منابع نامطلوب بود. معاملهگران به سبب بحران بیسابقه کرونا در سال گذشته غافلگیر شدند. به همین شکل، بهبود قوی اقتصادی در عرصه کالاها نیز غافلگیرانه بود و منجر به محبوبیت آنها ایجاد یک ابرچرخه (super cycle) گشت.
احتمالا در سال ۲۰۲۱ شاهد بسط تغییر ساختاری در معاملات کالاها خواهیم بود که از دو عامل اثر میپذیرد: بهبودی سریع اقتصادی چین پس از پاندمی و انبساط اقتصاد جهانی. این انبساط به سبب افزایش خروجی اقتصادی به علت محرکهای مالی و پولی دولتها ایجاد شده است.
تنزل بازار کالا در اثر کرونا و بازگشت به حالت عادی
در آغاز ۲۰۲۰، همگان در تلاش برای فروش همه چیز بودند. کرونا به اقتصاد جهانی ضربه زد و منجر به کاهش ارزش داراییهای پربازدهتر مانند کالا، سهام، و موارد مشابه شد. قرنطینهها و محدودیتها نیز با تضعیف عرضه و تقاضا منجر به رکود اقتصادی جهانی گشت.
شاخص کالاهای S&P GSCI
در آوریل، مجموعه کالاها به گودال چندساله خود فرو افتاد. در میان پرمعاملهترین کالاها، مس که بهترین معیار وضعیت است، در بورس مبادله فلزات لندن (LME) به پایینترین ارزش شش ساله خود در سطح ۴۶۱۷ دلار رسید. طلا نیز به سطح ۱۴۵۱ کاهش یافت. در این حال، نفت خام برنت به پایینترین ارزش خود در دو دهه رسید.
شاخص S&P GSCI که یکی از مهمترین شاخصها اتس، پس از بلند شدن از نقطه حداقل در میانه آوریل، حدود ۸۰ درصد ارزش خود را بازیافت. جالب توجه این که همگی فلزات صنعتی افزایش ارزشی بیش از طلا را شاهد بودند که در ماه آگوست به اوج تاریخی ۲۰۷۵ دلار رسید.
بهبود اقتصادی با ترمیم خیرهکننده اقتصاد چین، بزرگترین مصرفکننده جهان، در نیمه دوم ۲۰۲۰ آغاز شد. چین اولین اقتصاد عمده جهانی بود که سال پیش به حالت انبساطی بازگشت، و صندوق بینالمللی پول پیشبینی رشد ۱.۹ درصدی تولید ناخالص داخلی (GDP) آنرا در ۲۰۲۱ داشت.
همچنین، پیشرفت واکسیناسیون کرونا و تقویت امید به تقویت اقتصاد جهان نیز با بهبود وضع کالاها همراه شد. در ماه نوامبر، شرکتهای داروسازی بزرگ آمریکا، یعنی فایزر/بیونتک و مدرنا اعلام کردند که واکسنهای آنها بالای ۹۰ درصد جلوی عفونت را میگیرد.
اما انبساط بزرگ اقتصادی کاتالیست اصلی بهبود ارزش فلزات صنعتی، انرژی، و پول بولیون بود. برای کمک به اقتصاد پس از ضربه کرونا، بانکهای مرکزی و دولتهای بزرگ جهان محرکهای عظیم مالی و پولی را ارائه کردند.
در ۲۰۲۱، ابرچرخه کالا هنوز فعال است و افراد روی کالاها سرمایهگذاری میکنند تا هم روی بهبود اقتصاد شرط ببندند و هم در برابر افزایش تورم خود را بیمه کنند.
به علاوه، پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا و کنترل سنا توسط دموکراتها منجر به تقویت امیدها به افزایش محرکهای مالی گشت، در حالی که بانک فدرال آمریکا احتمالا سیاست سهلگیرانه پولی خود را ادامه خواهد داد. تلاش بایدن برای افزایش محرکهای مالی معاملات انبساطی (reflation trade) را احیا کرده و منجر به افزایش انتظار تورم و کاهش ارزش دلار (به عنوان ارزی امن) شده است.
در حالی که شرایط حاکی از افزایش قیمت کالا در امسال است، نگاهی به کالاهایی خواهیم انداخت که مومنتوم ۲۰۲۰ خود را حفظ یا تقویت خواهند کرد.
قیمت نقره بیش از طلا تقویت خواهد شد
با ادامه استقبال از کالاها، امسال نقره حتی نسبت به طلا نیز جای بیشتری برای صعود خواهد داشت.
نقره در صنعت کاربردهای گستردهتری داشته و همچنین پس از طلا، بهترین پناهگاه در مقابل ریسک تورم است. از این رو، اگر بهبود اقتصاد جهانی به واسطه واکسیناسیون و محرکهای مالی رخ دهد، نقره ممکن است به سبب افزایش تقاضای صنعتی، محبوبیت بسیار بیشتری پیدا کند.
با توجه به این سناریوی مبتنی بر عرضه، قرنطینههای کرونا در کشورهای عمده تولیدکننده نقره مانند چین، مکزیک، و پرو، منجر به اختلال در تولید آن گشته است. این محدودیتها همچنین منجر به کاهش عرضه طلا شد، اگرچه قیمت نقره بیشتر تحت تاثیر قرار گرفت چون تمرکز معادن آن در کشورهای تولیدکننده بیشتر است.
به ادعای آدام وب، مدیر عرضه معادن در متالز فوکوس (metals focus)، پیشبینی میشود که عرضه نقره معدنی به میزان ۶.۳ درصد در سال کاهش یابد که کاهشی بیش از طلا است.
به علاوه، اعلام پروژه آمریکا و چین مبنی بر کربنزدایی میتواند چشمانداز نقره را تقویت کند. استفاده بیشتر از انرژی خورشیدی برای تولید برق احتمالا مصرف نقره کاربردی در سلولهای خورشیدی را نیز افزایش خواهد داد.
با این اوصاف، قیمت طلا احتمالا به سبب محرکهای عظیم منطقهای و جهانی در کنار افزایش تورم، پشتیبانی شود. اما میزان افزایش آن ممکن است به آنچه در ۲۰۲۰ دیدیم یکسان نباشد چون دولتها ممکن است با سرعت یافتن بهبود اقتصادی در اثر واکسیناسیون، محرکهای اقتصادی خود را کاهش دهند.
از نظر تجربی، در ماه آگوست طلا به بالای ۲۰۰۰ دلار رسید و نقره به اوج هفتساله خود در سطح قیمتی ۲۹.۸۵ دلار رسید. از این رو، نقره جای کافی دارد تا به مصاف نقطخ اوج تاریخی ۴۹.۸۳ دلار که در ۲۰۱۱ شاهد آن بودیم برود.
شاهدی دیگر بر عملکرد قویتر نقره این است که نسبت طلا به نقره به سمت گودالهای آگوست ۲۰۲۰ پایینتر از سطح ۷۰.۰۰ بازگشته است. این شاخص سال پیش به سمت فروش رفت و به پایینترین نقطه از مارس ۲۰۱۷ رسید. با تقویت چشمانداز فلزات نیمهگرانبها، انبساط قابل توجه منابع مبادلاتی (ETF) احتمالا میتواند حاکی افزایش قیمتها باشد.
داغی قیمت مس
عملکرد خیرهکننده مس در نیمه دوم ۲۰۲۰ آنرا تبدیل به یکی از محبوبترین فلزات ۲۰۲۱ میکند. مس در سال ۲۰۲۰ به نقطه اوج ۷۷۴۱.۵۰ دلار رسید و سرمایهگذاران امسال به دنبال گذر از مرز ۸۰۰۰ دلار هستند.
یکی از سه دلیل عمده روند گاوی مس، افزایش تقاضا به واسطه انبساط اقتصادی است که بخش تولید را در جهان فعالتر کرده است. خوشبینی به بهبودی اقتصادی منجر به فشار روی دلار (به عنوان ارزی امن) خواهد شد و به افزایش قیمت مس کمک خواهد کرد.
آشکارترین عامل هنوز رشد پیوسته تقاضای چین برای فلزات غیر آهنی است که تا حدی به سبب واردات بسیار زیاد و رکوردشکن کاتد توسط دفتر ذخایر دولتی (SRB) است.
طبق آمار گمرک چین، در ژانویه و نوامبر ۲۰۲۰، واردات خالص مس پالایششده چین با افزایش سالانه ۴۵ درصدی به ۴.۲ تن رسید.
در آمریکا و چین، حرکت بیسابقه به سوی تولید برق بادی که در آن از مس استفاده زیادی میشود منجر به افزایش تقاضای مس شده است.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا قول «انقلاب انرژی پاک» را داده است که نیازمند نصب ۵۰۰،۰۰۰ ایستگاه شارژ وسایل نقلیه الکتریکی تا سال ۲۰۳۰ و سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری در بخش تحقیق و توسعه انرژی پاک است. این پروژه آمریکا نیاز به منابع مس فراوان دارد.
گذر تکنیکال مشاهده شده در نمودار ماهانه مس LME آنرا تبدیل به کاتالیستی کلیدی برای افزایش قیمتها میکند. در اواسط ۲۰۲۰ این فلز از کانال نزولی ده ساله خود بیرون جست و منجر به افزایش آخر سال شد. در صورت تحقق قیمت ۸۰۰۰ دلار، صعود پایدار به سطح ۱۰،۰۰۰ دلار نیز محتمل است.
ثبات قیمت نفت در سطوح بالاتر
پس از رسیدن به نقاط پست تاریخی در مارس ۲۰۲۰، هر دو شاخص نفت خام شاهد بهبود فوقالعاده بودند. در آن زمان قراردادهای آتیه WTI در نیمکس (Nymex) حتی برای اولین بار در تاریخ، به منطقه منفی وارد شده بودند.
قرنطینه جهانی و ممنوعیت سفر در جهان تقاضای نفت را بسیار کاهش داد. در نتیجه، شرکتهای نفتی به اجاره تانکر برای ذخیره نفت مازاد روی آوردند که باعث شد قیمت نفت آمریکا منفی شود.
برای بهبود قیمت نفت و ثبات بازار، اوپک و متحدانش (اوپک پلاس) در ماه آوریل توافق کردند که کل تولید را حدود ۱۰ میلیون بشکه یا ۱۰ درصد نسبت به تقاضای پیش از کرونا کاهش دهند.
قیمت نفت احتمالا در ۲۰۲۱ کموبیش ثابت خواهد بود و در نیمه اول خریداران تلاش خواهند کرد که بهبودی آنرا را حفظ کنند. برقراری دوباره قرنطینهها در بریتانیا، ژاپن، و بخشهایی از اروپا و استرالیا احتمالا روند بهبود تقاضا را با مشکل مواجه خواهد کرد.
البته تصمیم اتحادیه اوپک برای به تاخیر انداختن افزایش ۵۰۰ هزار بشکهای تولید در ماه فوریه میتواند به بازار فرصت تنفس بدهد. در زمان نوشتن این گزارش، WTI در بالاترین سطح خود از فوریه ۲۰۲۰ و زیر ۵۲ دلار قرار دارد.
به احتمال زیاد چند سالی طول خواهد کشید که سفر، گردشگری، و مهمانپذیری به وضعیت پیش از پاندمی بازگردد و از این رو، نفت جای کمی برای افزایش قیمت دارد. حتی با این وجود، خوشبینی ناشی از واکسیناسیون و بهبود اقتصاد در کنار محرکهای اقتصادی احتمالا از قیمتها پشتیبانی کند.
جمعبندی
بازار کالا همزمان با بهبود سریع اقتصاد چین، احیای معاملات انبساطی، و حرکت اقتصادهای بزرگ به سوی کربنزدایی، روند گاوی ساختاری خواهد داشت. فلزات صنعتی مانند نقره و مس احتمالا افزایش قیمت بیشتری در مقایسه با طلا و نفت خواهند داشت.